АЕЦ "Козлодуй" плаща 76,2 млн. лв. на Westinghouse за по-модерна управляваща система

12402
АЕЦ "Козлодуй" плаща 76,2 млн. лв. на Westinghouse за по-модерна управляваща система
Снимка: БГНЕС

Договор на стойност 76,2 млн. лв. с ДДС предстои да сключи АЕЦ "Козлодуй" с компанията Westinghouse за мигриране на компютърната информационно-управляваща система (КИУС) на 5-ти и 6-ти блок към най-ново поколение платформа Ovation. Тя включва също интегриране на система за визуална индикация на параметрите за безопасност, симптомно-ориентирани аварийни инструкции и частична модернизация на ПМС-1000.  

Проектът е за миграция на внедрената в двата блока на АЕЦ КИУС-Ovation като част от интегрираната автоматизирана система за контрол и управление на технологичните процеси за нормална експлоатация по I-ви и II-ри контур на блокове 5 и 6 в АЕЦ "Козлодуй" към най-ново поколение на платформа Ovation-Windows. Целта е да се удължи експлоатационният ресурс на системата до 2042 година, да се внедрят изменения в софтуерния проект и да се интегрира нова функционалност.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" заработва с нормална мощност

Отново повишават мощността на пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Припомняме, вчера тя беше временно ограничена до 50% заради аварирала главн...

За целта хардуерното оборудване от КИУС-Ovation с изтекъл експлоатационен ресурс трябва да се подмени с ново, да се оптимизира хардуерната архитектура на системата, за да се елиминира хардуерно оборудване, което не е необходимо за безопасната и надеждна експлоатация на бъдещата система, да се внедрят нови софтуерни продукти и решения, които да повишат нивото на безопасност и експлоатационната готовност на АЕЦ "Козлодуй" и др.

Терминът "миграция" се използва в смисъл на това, че критични компоненти от КИУС-Ovation с изтекъл експлоатационен ресурс трябва да бъдат заменени, без тази замяна да засегне общия проект и целостта на системата.

Проектът обаче може да се изпълни само от производителя на платформата – Emerson Process Management или оторизиран от него доставчик.  А той е подписал споразумение с Westinghouse Electric Company (включително негови дъщерни дружества като Уестингхаус Енерджи Систъмс ООД – клон България), с което компанията е изключителен и единствен доставчик на продукти и услуги от платформа Ovation за атомни електроцентрали в световен мащаб.

Отделно от това Уестингхаус е изключителен собственик на интелектуалните права върху софтуерния проект на КИУС-Ovation в АЕЦ "Козлодуй". Според информацията в обявлението на атомната електроцентрала възлагането на процедурата на друго лице би довело до нарушаване на авторските права.  Припомняме, че тя бе пред фалит преди малко повече от година, когато бе придобита от Brookfieid Business Partners, L.P., САЩ.

АЕЦ "Козлодуй" и "Булгаргаз" са на печалба, транзитът на газ за Турция и Гърция се свива много

308 млн. лв. е печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за първите девет месеца на тази година, сочат финансовите отчети на държавната енергетика. Т...

На 4 януари 2018 г., като част от процеса по преобразуване и стратегическо преструктуриране, Westinghouse Electric Company LLC подписа споразумение за придобиване с Brookfieid Business Partners, L.P. Съгласно това споразумение Brookfieid Business Partners, L.P. придобива целия бизнес на Westinghouse, включително поемането на определени пенсионни задължения и други пасиви за доходи след напускане.

На 1 август 2018 г. Brookfieid Business Partners, L.P. и Westinghouse Electric Company LLC официално обявиха процеса по придобиване на Уестиигхаус за напълно завършен, което включва и получаването на необходимите одобрения от регулаторните и контролни органи в САЩ и Европа.

Завършването на сделката позволи на Westinghouse и нейните дъщерни дружества, сред които и "Уестингхаус Енерджи Системс" ООД (България) успешно да излязат от процедурата по Глава 11 от закона за несъстоятелността на САЩ и да обявят за завършено стратегическото преструктуриране на компанията.

За миналата година клонът на компанията в България е реализирал печалба на стойност 1 662 000 лева, сочат данните от отчета й в Търговския регистър.  

Заради неяснотата за два инцидента в АЕЦ "Козлодуй" се стигна до съд

Така и не научихме от оператора, регулатора или министъра на енергетиката какви точно са причините за двата инцидента през това лято, к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика