АЕЦ Козлодуй ще зарежда 6-и блок с гориво от Фраматом

3703
АЕЦ Козлодуй ще зарежда 6-и блок с гориво от Фраматом
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Споразумение за свежо ядрено гориво за 6 блок на „АЕЦ Козлодуй“ сключиха изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Георги Кирков и старши вицепрезидентът по горивото на френската Фраматом Лионел Геф.

Споразумението, което е с 10-годишен срок за доставки, бе сключено на официална церемония в присъствието на служебния енергиен министър Росен Христов.

Росен Христов: Първоначално 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" ще ползва смесено гориво

Първоначално 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" ще ползва смесено гориво. Това обяви министърът на енергетиката Росен Христов в "Лице в лице" ...

След сключения с Уестингхаус Електрик Швеция АВ договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5 блок, с новия документ се прави следващата практическа стъпка за осигуряване на диверсификация на доставките на гориво за ядрените енергоблокове на централата.

"С подписването на това споразумение слагаме край на един етап от програмата за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй", каза непосредствено след като положи подписа си под документа изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй Георги Кирков. Той увери, че подходът към диверсификацията е "чисто прагматичен, основан на реалното положение на нещата".

"Предстои с партньорите от Фраматом да стигнем до финалния контракт, след който съм убеден, че двата блока на АЕЦ Козлодуй ще работят надеждно и без прекъсване в следващите 10, а може би и повече години", добави той. Кирков уточни, че окончателният договор се очаква да бъде сключен в началото или към средата на следващата година.

Лионел Геф изтъкна след подписването, че ядреното гориво на Фраматом е лицензирано и че с колегите си са щастливи, че  ще доставят свежо ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй. Той подчерта още, че са особено горди да участват в проекта за доставки на гориво за АЕЦ Козлодуй, който произвежда беземисионна енергия.

"Днес е важен ден от историята на АЕЦ Козлодуй. Днес с подписването на споразумението с Фраматом постигаме пълна диверсификация на доставките", коментира енергийният министър Росен Христов.

АЕЦ "Козлодуй" подписа 10-годишен договор с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво

АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус Електрик Швеция“ подписаха договор за доставката на ядрено гориво за срок от 10 г...

Той подчерта, че диверсификация не означава замяна на един единствен доставчик с друг единствен доставчик, а замяна с минимум два доставчика във вътрешна конкурентна среда.

В последно време се изпитват редица затруднения с доставките на свежо ядрено гориво от Русия, отбеляза той и изтъкна, че атомната ни електроцентрала е перлата в нашата енергийна система и непрекъснатата й експлоатация с максимален капацитет е много важна за енергийната и национална сигурност на страната.

"Направихме всичко възможното за да доведем до този финал преговорите с двете най-големи международни компании, които се занимават с доставка на свежо ядрено гориво – подписахме с Устингхаус и сега подписваме с Фраматом, с което осигуряваме работата на 5 и 6 блок за следващите 10 години, като с това осигуряваме най-модерните технологии и партньорство с две изключителни компании, базирани в Европа", заяви той.

Първата доставка на свежо ядрено гориво от Фраматом за 6-и блок на АЕЦ Козлодуй се очаква да е в 2025 г., съобщи още енергийният министър. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика