Агенцията за приватизация може да запорира сметки на "Булгартабак"

2528
Агенцията за приватизация може да запорира сметки на "Булгартабак"
Снимка: БГНЕС

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АСПК) е констатирала, че предприятието "София - БТ" АД е прекратило производствена дейност, т.е. е спряло да работи, но това може да продължи не повече от 12 месеца. Това каза изпълнителният директор на Агенцията Емил Караниколов по време на заседание на икономическата комисия в парламента, на което присъстваше министърът на икономиката Божидар Лукарски, както и представители на синдикатите.

Докато депутати и синдикати обсъждаха ситуацията около "Булгартабак", работници от предприятието протестираха пред сградата на Народното събрание.

За собственика на "Булгартабак" Лукарски прехвърли топката на Агенцията по приватизация

Собственикът се знае, но не се знае собственикът на собственика. Така министърът на икономиката Божидар Лукарски коментира пред БН...

Караниколов обясни още, че две от осем производствени линии са демонтирани и по твърдения на ръководството са преместени в "Благоевград-БТ" АД. Шефът на АПСК припомни на депутатите, че от 310 предложения към работниците за прекратяване на трудовите правоотношения 271 са приети.

По думите му ако спирането на "София-БТ" продължи повече от 12 месеца или бъде спряно друго предприятие от холдинга, ще бъде наложена неустойка в размер на над 100 млн. евро, както е предвидено в приватизационния договор, или ще бъдат запорирани сметки и имоти.

Караниколов добави, че от Агенцията очакват отговор на писмото с искане за среща с ръководството на "Булгартабак". "Няма забрана по приватизационния договор за преместване на машини, но имаше твърдения, че те са изнесени извън територията на България. Утре влизаме на проверка в "Благоевград БТ" да видим, че производствените линии са там", каза още той пред депутатите.

По време на заседанието синдикатите поставиха въпроса кой е реалният собственик на компанията.

Лукарски обсъди ситуацията в "Булгартабак" със синдикатите

Министърът на икономиката Божидар Лукарски се срещна с представители на Браншовите структури на Независимия синдикат на тютюноработни...

Никола Миленков от КНСБ настоя депутати и правителство да въздействат на мажоритарния собственик. "Ако се знае кой е той, да ни свържете с него, за да си кажем исканията", настоя той. Синдикалистът не прие обясненията, че накърнен медиен имидж е реалната причина да бъдат съкратени 400 души.

Министър Лукарски от своя страна за пореден път каза, че икономическото министерство няма правови възможности да търси кой е собственик на собственика. Той прехвърли топката към депутатите, като каза, че това е въпрос на законодателна инициатива. "В световен мащаб виждаме, че ситуацията с офшорките не е най-розовата", коментира той.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев посочи, че стотици са предприятията в България, чиято крайна собственост не е ясна. "Такава е световната търговска практика и добре, че са събитията от последните дни, за да се оцени инициативата на парламента да ограничи офшорните компании", каза Цонев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика