АПИ също отменя скандалните пътни поръчки

3292
АПИ също отменя скандалните пътни поръчки
Снимка: АПИ

Тенденцита новата власт да отменя действия на служебното правителство по разпределянето на големи обществени поръчки се разраства. След транспортоно министерство към отмяна на решения по големи поръчки прибегна и Агенция „Пътна инфраструктура“. В края на миналата седмица АПИ е отменила решения за класиране на фирми по скандалните поръчки за пътно поддържане. Така на поправителен отиват решения за определяне на изпълнители, които ще извършват дейности за стотици милиони в следващите 4 години, пише в. "Сега".

ОЩЕ: Регионалният министър ще прави одит на поръчките за пътни ремонти в размер на 4.7 млрд. лв.

Служебното правителство надмина всякакви рекорди по скоростно приключване на обявените поръчки за пътно поддържане на републиканските пътища. Поръчките са на стойност от 3,6 млрд. лв., а до обявяването им се стига след няколко фалстарта и множество скандали за начина, по който са възлагани тези дейности. Старото ръководство на АПИ внезапно се разбърза по процедурите покрай сформирането на новото правителство, като се стигна до невиждани скорости в работата на комисиите по процедурите. Това бе и причината за бърза промяна в ръководството на АПИ от новия кабинет Денков-Габриел, като начело на УС на агенцията бе сложен инж. Ясен Йорданов.

Миналата седмица Йорданов е отменил вече взетите решения за класирне на изпълнителите за четири от пътните управления на страната – Кърджали, Пловдив, Сливен и Стара Загора. Аргументите, с които се отменят вече взетите решения за избор на изпълнител и отстраняване на останалите кандидати за четирите позиции са еднакви. Според решенията за отмяна на класирането комисиите не са изложили достатъчно обосновани аргументи защо съответната фирма е класирана на първо място, а основно са преразказвали методиката за оценка. По тази причина Йорданов се е разпоредил конкурсните комисии да възобновят работата си, като се съобразят с дадени изрично указания от възложителя.

ОЩЕ: Новият транспортен министър започна да спира крупни поръчки на служебната власт

Не е ясно какви точно са тези указания и на кой точно етап от работата си трябва да се върнат комисиите. Логично е действията да бъдат върнати на ранен етап и да се направи повторен преглед на офертите, както и на аргументите, довели до отстраняване на част от кандидатите. Както „Сега“ писа, по огромна част от обособените позиции до реално оценяване на офертите бяха допуснати само по една фирми и така състезанието за стотици милиони се оказа състезание за един кон.

Към момента няма яснота дали АПИ ще премине към отмяна и на класиранията, извършени през месец май. При тях се оказа, че строителният предприемач Велико Желев запазва позициите си в много от пътните управления, които досега поддържаше въпреки заканите да ориентира бизнеса си основно в чужбина и острите обвинения от служебното правителство за некачествено строителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика