Регионалният министър ще прави одит на поръчките за пътни ремонти в размер на 4.7 млрд. лв.

1505
Регионалният министър ще прави одит на поръчките за пътни ремонти в размер на 4.7 млрд. лв.
Снимка: БГНЕС

Възложил съм одит върху одобрените поръчки за ремонти за 4,7 милиарда лева. Той ще е готов до края на идната седмица. Така министърът на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков отговори на въпрос на депутатите от ГЕРБ Николай Нанков и Александър Ненков каква ще бъде политиката на МРРБ по отношение поддържането и ремонтите на републиканските пътища.

Николай Нанков каза от трибуната на парламента, че след публикувано журналистическо разследване на "Медиапул" в публичното пространство излиза информация, че предшественикът на Цеков арх. Иван Шишков е сключил договори за над 4 милиарда лева ремонтна дейност малко преди да сдаде поста. 

Още: На изпроводяк: Служебният кабинет раздаде милиарди за пътища по съмнителен начин

Министър Цеков разясни, че рамковите договори за следващите 4 години за пътна поддържа са били публично обявени през февруари 2023 г. Първите действия на възложителя са направени в края на март т.г. "Всичките осем процедури покриват 27 областни управления. На 15 май 2023 г. са отворени техническите предложения и са оценени участниците за североизточен, северен и централен район и има решение за избор на изпълнител на стойност 963 милиона лева с ДДС за 4 години напред", каза още министър Цеков.

Още в първите дни на управлението си той забелязал, че в периода от 2 до 7 юни т.г. е започнала необичайна активност, извършени са оценка на техническите предложения, направена е оценка на ценовите предложения, съставени са доклади и са подготвени решения, които са били подписани на 7 юни г.т. "Тоест ден след като се заклех като министър", уточни Цеков. Това го е накарало незабавно да отмени подписаните три решения и да постанови одитна проверка на процедурите по изготвените доклади и решения, която да постанови дали те са целесъобразно и законовоно изготвени.

"Резултатите от този одит ще бъдат публично оповестени от мен", обеща министър Цеков.

АДФИ: 40% от всички обществени поръчки у нас са с нарушения

40% от общо 1 008 проверявани обществени поръчки са с нарушения. Със свое решение служебното правителство прие отчета на Агенцията за д...

Според Николай Нанков наследството, което Цеков поема като министър, не е лесно, защото договорите за основни ремонти, подписани от предшествениците му, са замаскирани като аварийни и са разписани на двойно по-високи цени, за което той е решен да сезира прокуратурата.

"Очебийни са и фактите, че при разкриването на тези ремонтни процедури участват 9 фирми, а на финала само една компания е останала и някакси е успяла да отстрани останалите, която единствена компания се оказва, разбира се, и печелившата", обясни още Нанков.

Министър Цеков призна, че през последните 2 години неговите предшественици от няколко поредни правителства не са успели да доведат докрай обществените поръчки за по-продължителен период и са подписвали договори за аварийни ремонти. "Това е поради липсата на кураж и воля от тяхна страна да осигурят максимална конкуренция на участниците в тези процедури", категоричен е министър Цеков. Според него, ако до края на годината не бъдат подписани договори за текущи ремонти, има риск пътната мрежа на страната да остане без никаква поддръжка. "Алтернативите пред нас са две - ако има индикация за закононарушения с един участник, защото липсата на конкуренция е индикатор за закононарушение според мен, ще отменим процедурите и тогава ще има ново класиране, ще пуснем поръчки по цена и ще действаме бързо, но отговорът на това ще бъде ясен, след като одитната проверка приключи", обеща министър Цеков. 

По негови думи към момента е наличен достатъчен финансов ресурс за аварийно възстановителни работи и предстоящото зимно поддържане на пътната мрежа на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика