Новият транспортен министър започна да спира крупни поръчки на служебната власт

3616
Новият транспортен министър започна да спира крупни поръчки на служебната власт
Снимка: БГНЕС

Новият транспортен министър Георги Гвоздейков започна да прекратява крупни обществени поръчки на служебното правителство. В петък Гвоздейков е подписал решение за прекратяване на голяма процедура за доставка на 18 електрически локомотива с прогнозна стойност 93 млн. лв. без ДДС, а тази седмица се очаква да бъдат прекратени още поръчки.

Това показва проверка в регистъра на обществените поръчки, след като Гвоздейков обяви в неделя пред Нова тв, че започва да прекратява процедури.

ДБ: Служебното правителство ще похарчи 150 млн. лв. за локомотиви, които може да купи за 21 млн. лв.

Служебното правителство има план да похарчи 150 милиона лева по поръчка за локомотиви, които могат да бъдат купени за 21 милиона лева. ...

Поръчката за доставка на 18 електрически локомотива е част от проектите, финансирани по националния план за възстановяване и устойчивост. Крайният срок за подаване на оферти по тази поръчка бе в понеделник, но до това така и не се стигна след прекратяване на процедурата в края на миналата седмица. От подробните мотиви, изложени в решението, става ясно, че Гвоздейков не приема за целесъобразни много от заложените в обществената поръчка изисквания, пише в. "Сега".

Стойността на поръчката е неоснователно завишена чрез залагане на прекалено високи изисквания към част от локомотивите, счита Гвоздейков. В решението си той изтъква, че локомотивите ще се използват по два различни начина – 9 от тях са необходими за маневри вътре в депата и 9 – за маневри от депо до влакообразуваща гара. За тези различни видове маневри са необходими машини с различни изисквания. Така например при локомотивите, които маневрират вътре в депата, максималната скорост е до 10 км/час, като не се изискват и два вида европейски разрешения – за типа на железопътното возило и за пускане на пазара. Това ясно се вижда и от предложените оферти – има участник, който е предложил локомотив на цена до 920 000 евро без тези разрешения и такъв, който предлага цена до 2 300 000 евро – с разрешения. Това е много голяма разлика и е целесъобразно поръчката да бъде разделена на две, за да не се ощетява бюджета, счита Гвоздейков.

Според него не е целесъобразно и заложеното изискване ремонтната база да се изгражда с пари на държавата по друга обществена поръчка, когато може да бъде осигурена от изпълнителя. За момента няма гаранции, че транспортното министерство ще получи допълнително финансиране за ремонтната база, която не е включена в обхвата на проекта по плана за възстановяване, изтъква Гвоздейков. Предстои преобявяване на процедурата по нови условия, като не е ясно с колко ще забави това всички процеси. Този проект следва да е изпълнен до 31 март, 2026 г., става ясно от мотивите за прекратяването на поръчката.

Пред Нова тв Гвоздейков обяви, че извън тази поръчка предстои прекратяване и на други. Не е ясно дали министърът ще спре най-големите поръчки за закупуване на нови влакове, по които прогнозните стойности са огромни. Транспортното министерство се опитва да купи 20 пуш пул влака с прогнозна стойност 1,2 млрд. лв., други 35 едноетажни мотрисни влака с прогнозна стойност 1,1 млрд. лв. и 7 двуетажни влака за 410 млн. лв. Както „Сега“ писа, Гвоздейков има сериозни възражения и срещу процедурата по аутсорсване на медицинската помощ по въздуха към италианска компания, защото счита този модел за много скъп и ощетяващ бюджета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика