Атомстройекспорт иска по-малко от милиард евро обезщетение за Белене

8365
Атомстройекспорт иска по-малко от милиард евро обезщетение за Белене

872 млн. евро – това е сумата, която „Атомстройекспорт” иска със заведеното в арбитражния съд в Париж дело заради спряното строителство на АЕЦ „Белене”. Това каза новият икономически и енергиен министър Драгомир Стойнев.

Министърът заяви, че България ще внесе контраиск и ще оспори искането на Русия. Искът ще бъде внесен от НЕК, като компанията ще опише какво дължи руската страна на България.

Атомстройекспорт внесе материали по иска срещу НЕК за АЕЦ "Белене"

Днес "Атомстройекспорт" внесе материалите по иска срещу НЕК по проекта АЕЦ "Белене" в Арбитражния съд към Международната търговска пала...

Според Стойнев България няма как да осъществи проекта в момента, тъй като няма необходимите средства. Никой не е водил преговори с Русия по въпроса – а единствено Народното събрание може да вземе решение за рестартиране на проекта, каза икономическият и енергиен министър в сутрешния блок на bTV.

Енергийната система и цената на тока

Според Стойнев в момента енергетиката в България е в колапс, като има няколко фактора, които са довели до това състояние. Единият са дългосрочните договори за изкупуване на енергия, а другият е липсата на обновление на системата. Министърът посочи още, че според последния доклад на Световната банка 60% от българите са „енергийно бедни”, т.е. не могат да си плащат тока (бел. ред. – според дефиницията на Световната банка енергийно беден е човек, който отделя повече от 10% от месечния си доход за плащане на електричество). Затова Стойнев си е поставил за цел да намали цената на тока.

Едно от възможните решения е предоговаряне на дългосрочните договори за изкупуване на електричество, особено във ВЕИ сектора, смята Стойнев. Според него това може да стане на базата на взаимни компромиси, защото е изключено държавата едностранно да прекрати договорите.

Взаимният интерес е най-важното за енергийните проекти с Русия, казва Драгомир Стойнев

"Всеки съвместен проект с Русия, който е от взаимен интерес и за двете страни, ще получи подкрепа от българското правителство". Това ...

Друга мярка е премахването на тарифата за пренос на ток, смята Стойнев. Заради нея държавата е изгубила над 1,5 млрд. лева от възможността да изнасяме ток. Стойнев обаче не засегна въпроса ако махнем таксата за пренос, която важи и за унгарския ток например, какво би се случило с постъпленията и няма ли пак нашето енергийно производство пак да не е конкурентно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика