Банкерските премии - най-много два пъти над основната заплата

12078
Банкерските премии - най-много два пъти над основната заплата
Снимка: БГНЕС

Най-много два пъти над постоянната заплата могат да бъдат бонусите и премиите, които се раздават в банковия сектор. При това тази граница ще се достига в изключителни случаи, само при решение на квалифицирано мнозинство на директорския борд на съответната банка – обичайните премии ще са най-много равни на основната заплата по размер. Това вече е норма, след като в „Държавен вестник” бяха обнародвани промени в наредбата на БНБ за изискванията към възнагражденията в банките.

Наредбата е част от пакет от общо 11 наредби, с които се въвеждат нормативите на европейското банково законодателство. Сред тях са наредби за капиталовите буфери на банките и за управление на рисковете. БНБ не публикува проекти на нормативните актове, които приема, и промените в тях се установяват постфактум, след обнародването им.

Румен Петков: За първото тримесечие в регионалното министерство са дадени 134 хил. лв. бонуси

Основната тема е изключително неморалното стимулиране на държавни служители в кабинета Орешарски. Това каза пред журналисти в Бургас Ру...

Правилата за възнагражденията в банките важат за висшия ръководен персонал, служителите с контролни функции и тези, чиято дейност е свързана с поемане на риск. И досега банките бяха длъжни да оповестяват политиката си за определянето на техните заплати, но бяха свободни сами да преценяват какво да е съотношението между заплата и допълнително стимулиране.

При взимането на решение за бонус над една заплата банките ще са длъжни да уведомяват БНБ. На свой ред институцията на Иван Искров ще анализира основанията за решението и ще предоставя информация на Европейския банков орган. Самите кредитни институции ще трябва да разкриват много по-богата информация за политиката си по възнагражденията. Задължително ще се оповестява и броят на хората, получили годишно възнаграждение над 1 милион евро.

Фирмите за бързи кредити

Минималният капитал за регистриране на фирми за бързо кредитиране се завишава 4 пъти - от настоящите 50 000 и 250 000 лв. за различните случаи на минимум 1 млн. лв. Това става ясно от прессъобщение на сайта на БНБ. Капиталът трябва да е набран със собствени средства на съдружниците и акционерите. Въведено е задължение за обявяване на реалните собственици. Променят се и изискванията към опита и репутацията на управителите на такива финансови институции.

43% от фирмите у нас дават бонуси

Почти половината от българските фирми ще дават бонуси за Великден. Това сочи проучване на Българската търговско-промишлена плата. Разм...

Тази промяна не е част от законовите изменения, за които говореше Йордан Цонев. Тогава ставаше дума дори за по-висока минимална граница – 5 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика