Бащата на валутния борд: Абсолютна глупост е да влизате в еврозоната

13907
Бащата на валутния борд: Абсолютна глупост е да влизате в еврозоната
Снимка: БГНЕС

От 1997 година България беше част от зоната на използване на германската марка, но стана част от еврозоната неформално. Би било абсолютна глупост, ако се влезе в еврозоната без нужната дисциплина, защото ще се озовете в това състояние, в което днес е Гърция. Това заяви известният като "Бащата на валутния борд" проф. Стив Ханке, предаде БГНЕС.

Според Ханке България не е готова да влезе във валутния съюз на ЕС. Той припомни, че при предишното правителство на Бойко Борисов, тогавашният финансов министър Симеон Дянков е заговорил за еврозоната, но когато кризата е ударила силно, се е отказал от намеренията си.

Хампарцумян вижда еврозоната като спасение от друга КТБ

Зависи каква методика се използва от този, който смята. Но може ли човек да живее само от депозити - да легнем и да чакаме едни пари от...

По думите на Ханке в България финансовата система е стабилна, като се изключи случаят с КТБ. Според него, ако БНБ беше публикувала финансовите отчети на всяка банка ежемесечно нямаше да се стигне до проблема КТБ.

"Щяха да се видят отчетите и тогава щеше да се види какво става. БНБ действа много бавно по отношение на това да си направи анализ и поука. БНБ и правителството имат тояжка на, която се подпират и искат сега да подпишат споразумение с ЕС и да вдигнат ръце, да не поемат отговорност", категоричен бе икономистът.

Научете в Expert.bg. какво каза Ханке за участието на Гърция в еврозоната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com