Белене въстана срещу въпроса за референдума

12175
Белене въстана срещу въпроса за референдума

Депутатът от БСП Румен Петков и кметът на Белене Петър Дулев оглавиха протест в центъра на града срещу преформулирания въпрос на бъдещия референдум за строеж на нова ядрена елекроцентрала. В него участваха близо 200 души, събрани от местния инициативния комитет "Аз съм за АЕЦ Белене, а ти!". Те недоволстваха от променения въпрос заради липсата на конкретност в него, предаде Стандарт нюз.

„Въпреки това ние ще направим всичко възможно, за да накараме хората да гласуват”, заяви Петков. „Аз отчитам факта, че президентът Плевнелиев насрочи референдума за последната възможна неделя от законния срок. Очевидно през януари развитието на родната енергетика няма да е мисълта, с която ще се събужда всяко българско семейство”, коментира бившият вътрешен министър.

Проверка: Няма договор за изграждането на "Белене"

Редица нарушения е установила Агенцията за държавна финансова инспекция при извършената проверка на всички сключвани договори, анекси и...

Според него въпреки новата дефиниция, държавата няма алтернатива заради съществуващия лиценз на площадката в Белене. Иначе трябва да извърви отново 15-годишен път.

Градоначалникът на Белене и народният представител организират серия от срещи с граждани преди референдума на 27 януари. На тях ще бъдат поканени независими експерти от Международната агенция за ядрена енергия. Двамата са преговаряли неотдавна за това в централата на организацията във Виена. Целта е в краткия срок до референдума хората да получат компетентна информация от авторитетната институция, каза Дулев. В столицата ще се проведе и специален форум с участие на учени, енергетици, бизнесмени, представители на синдикати и неправителствени организации.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика