Безплатните чадъри получиха "символични такси" и "индивидуален подход" на места

3308
Безплатните чадъри получиха "символични такси" и "индивидуален подход" на места
Снимка: БГНЕС

Безплатните чадъри по морето това лято изведнъж се сдобиха със  "символични такси" и "индивидуален подход" по места. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова пред БНТ.

"Аз смятам, че трябва да има алтернатива в това, да има възможност за безплатни чадъри и шезлонги, да има възможност за по-ниски цени, според индивидуализацията на плажа", каза министърът.

ЕС не изключва възобновяване на вътрешния туризъм през лятото

Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон не изключи откриване на някои райони на Европейския съюз за лятна поч...

Текстовете, с които ще се регламентира това са в закона, който ще замени този за извънредното положение, което предстои да бъде гледано в пленарна зала след няколко часа. Вчера предложенията вече получиха одобрениeтo на парламентарната Комисия по правни въпроси, а с тях кабинетът предлага мерките за справяне с пандемията от COVID-19, както и ограничаването на икономическите последици от нея, които да бъдат прилагани след края на извънредното положение. Срокът му изтича на 13 май, а правителството взе решение да не предлага неговото удължаване.

С отпадане на извънредното положение на 13 май ще може да се реализират вътрешните пътувания с цел туризъм. Ще започне поетапното отваряне на хотели и къщи за гости, изготвени са конкретни указания за това. "Днес или понеделник тези препоръки ще са финализирани – чака се становище на РЗИ и БАБХ, и след 13 май всички, които искат да отворят ресторанти с тераси, градини или малки обекти тип къщи за гости ще ги имат тези изисквания и ще могат да заработят", обясни министърът.

Иначе министерството и бранша работят за реално начало на сезона от 1 юли. "За съжаление, летният сезон ще стартира с много неизвестни. Ние, разчитайки на оптимистично-реалистичната прогноза, подготвяме сезона. Разчитаме на вътрешния туризъм, но трябва да знаем и кога другите държави ще отворят туристическите пътувания, кога ще възстановят полетите, какви ще са единните стандарти в туризма.", подчерта тя.

Основното е "бройката на туристите да е такава, че да се спазват противоепидемичните изисквания". Съответно, всеки хотелиер, ресторантьор и собственик на къща за гости трябва да разпредели сам закритите пространства в обекта си, така че това да е рентабилно. Трябва и сам да прецени има ли смисъл да отваря въобще. В тази връзка едно от предложенията в текстовете, които ще се гласуват днес в пленарна зала, е да бъде удължен срокът за подновяване на категоризацията на местата за настаняване с 1 година.

Защо се появи "индивидуалният подход" към концесионерите по българското Черноморие?

Курц със сигнал - без външен туризъм, за да няма втора вълна на зараза с COVID-19

Тази година трябва да забравим за ваканции. Само така ще се преборим с разпространението на коронавируса. Това каза австрийският канцле...

"Всички искаме да подпомогнем туризма. Но дяволът е в детайлите. Всеки плаж е индивидуален, наемателите вече са платили наемните си вноски, някои концесионери са платили също на 100%. Ще е трудно да кажем всичко ще бъде безплатно. Трябва да има алтернатива – да има възможност за безплатни и за по-ниски цени. Трябва да са осигурени и водното спасяване, и медицинското, както и използването на морския плаж по новите изисквания", каза тя.

Концесионерите искат индивидуален подход. "В момента обсъждаме и съм благодарна, че всички сме съгласни, че трябва да има мерки. Надявам се да намерим баланса в тази тежка за сектора ситуация.", обясни Ангелкова и допълни: "Ние сме предложили индивидуален подход. Какво ще реши парламента – надявам се да намерим диалога и да подпомогнем летния сезон."

Ангелкова благодари на вицепремиера Красимир Каракачанов и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, с които са доразработили съвместно плановете за този летен сезон в тази "напрегната обстановка".

Валери Симеонов към концесионерите на плажове: Различните мнения няма да имат смисъл, като приемем закон

Министър Ангелкова така и не отговори на въпроса - кой ще посети българското Черноморие и дали разчитайки на вътрешен туризъм министерството е направило разчети колко ще са българите, които имат неизползван платен годишен отпуск и средства, за да почиват.

И вместо за родния турист, тя заговори за преговорите с Германия и Чехия - за привличане на чужди туристи по българското Черноморие.

На въпроса направихте ли си добре сметките, очаквате ли някакви приходи от този летен сезон, министърът отговори: Мерките са за подпомагане на бизнеса. Въпросът с колко и с какви приходи ще завърши сезонът е въпрос за 1 млн. долара, и не знам някой има ли отговор. За нас е важно да се вземат мерки, които да съхранят бизнеса."

Ангелкова: Издадох заповед за спиране на всякакъв вид туризъм

Безотговорно е в тази ситуация да се пътува с цел туризъм и екскурзии. Много тежко ми е това да го кажа, но е важно за здравето на хор...

Таблоид разпалва мечтите на британците за безплатен Слънчев бряг това лято

Оказа се, че за повечето важни решения в сектор "туризъм" в момента, се очаква становището на Европейската комисия, които на 13 май трябва да предложат пакет с указания и препоръки за пътуванията, както и мерки за финансово подпомагане на бранша в Европа.

За момента се обсъжда след 15 юни да се възстановят полетите. Авиокомпаниите са подготвени с графици, каза Ангелкова. Но зависим от указанията за здравните изисквания от ЕК, те ще са водещи, подчерта тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика