Бизнесът с рециклиране на батерии може да е новата златна мина за инвеститорите

7372
Бизнесът с рециклиране на батерии може да е новата златна мина за инвеститорите
Снимка: Volkswagen Group

Проблемите с недостига на суровини и сътресенията във веригите за доставки на пазара на електромобили накараха производители и автомобилни доставчици да намерят нестандартно решение за справяне с трудностите. То се оказа именно дълго пренебрегваното рециклиране на батерии - бизнес, който може да се окаже следващата златна мина за инвеститори и производители. 

Новата тенденция ясно бива подчертавана от съществен ръст на инвестициите и финансирането в сектора за рециклиране на батерии през последните 18 месеца.

Все повече инвеститори обръщат внимание на рециклирането на батерии, казва Алекс Смаут, директор на InMotion Ventures, подразделението за рискови инвестиции на Jaguar и Land Rover, към което се включва и производителят на литиево-йонни батерии Ascend Elements, известен преди под името Battery Resourcers.

Предлагането на рециклируеми батерии нараства бързо и никой не го прогнозираше, казва Смаут. Това означава, че компании, занимаващи се с този бизнес се разрастват по-бързо от очакваното, добавя той, предава TechCrunch.

Нова възможност

Литиево-йонни батерии, равняващи се на 15 млн. тона, се очаква да станат негодни за употреба до 2030 година, сочат данни на компанията за рециклиране на метали AquaMetals. Именно заради това компанията очаква пазарът за рециклиране на батерии да достигне до 18.7 млрд. долара до края на десетилетието.

Нововъзникващите компании и вече известните имена на пазара за електромобили ще имат възможността да определят каква ще е посоката на индустрията.

Миналия месец стартъпът Posh, който се занимава с рециклиране на батерии, привлече финансиране равняващо се на 3,8 млн. долара. Основателите на компанията, чиято първоначална идея е производството на роботи за сферата на ресторантьорството, впоследствие се насочват към бизнеса с рециклиране на батерии.

Компанията съзира възможността, след натрупването на множество изтеглени батерии Chevrolet Bolt в склад. Бизнесът на новаторите се състои в развиването на технология за автоматизиране на процеса на рециклиране на батерии.

„В момента производството на батерии е 100% автоматизирано“, но рециклирането им се крепи изцяло на човешкия фактор, тоест извършва се ръчно, става ясно от думите на съоснователя на компанията Уесли Джън пред TechCrunch.

Как Tesla планира да вдигне цената си и защо номерът може и да не проработи?

През последните години, когато дадена компания обяви, че предприема сплит (разделяне) на акциите, Уолстрийт моментално се разтърсва. Ко...

Сроковете, които производителите на автомобили са си поставили за пълно преминаване към електромобили, задвижвани изцяло чрез батерии, до 2030 г. или 2035 г., са кратки. Тези цели могат да създадат огромни проблеми, ако компанията „не прави това, което никой друг не прави.“, добавя Джън.

Увеличаващо се търсене

Дори основателят и главен изпълнителен директор на Redwood Materials, една от най-известните компании за рециклиране на батерии, казва, че компанията е твърде закъсняла, за да отговори на нарастващото търсене.

Джефри Браян Строубъл, съосновател на Tesla и бивш технически директор на компанията-производител на електромобили, получи финансиране равняващо се на 775 млн. долара от гиганти като Amazon, Panasonic, Ford, T. Rowe Price за проекта си за създаване на Redwood Materials.

Това е една от най-големите компании за рециклиране на литиево-йонни батерии в света. Днес фирмата си партнира с автомобилни производители като Toyota, Ford и Volvo.

Ако вземем предвид броя електромобили, който трябва да се движи по пътищата след пет или 10 години, смятам, че е твърде късно тепърва да започнем да изграждаме достатъчно голяма инфраструктура, за да посрещнем нуждите пазара, казва Строубъл на конференцията на Financial Times озаглавена „Бъдещето на автомобила“ през май.

Китайският автомобилен гигант BYD изпревари Tesla по продажби

През април тази година китайският автомобилен гигант BYD отново постави нов месечен рекорд в продажбите с близо 106 000 продадени елект...

Много производители се надяват да избегнат повтарянето на кризата с веригата за доставки от времето на COVID пандемията. Именно заради това те се стремят да удължат с колкото се може повече жизнения цикъл на електромобилните батерии.

Пример е Volkswagen Group, която създаде изцяло новата компания, PowerCo. Бизнесът на новата фирма ще обхваща целия жизнен цикъл на батериите, като извършва дейности от производство до рециклиране. Автомобилният производител в четвъртък даде начало на строежа на първата от шестте фабрики за батерии, които планира да създаде в Европа.

Все повече автомобилни производители инвестират в стартъп компании, които се занимават не само със създаване, но и с рециклиране на батерии.

Само през последните пет години в сектора са инвестирани 42 млрд. долара в рисков катитал, сочи анализ на TechCrunch и PitchBook . Volkswagen инвестира в QuantumScape, BMW вложи средства в Our Next Energy, а General Motors заложи на производителя на бързозареждащи се батерии Soelect, както и на SolidEnergy Systems .

Разрастващ се бизнес

Въпреки че по-голяма част от инвестициите е насочена към стартъп компании за производство на батерии, все повече внимание се обръща и на рециклиращите компании. Redwood Materials е може би най-илюстративният пример в сектора.

Производството на електромобили стана скъпо начинание заради пандемията

Разходите за суровини за производство на електромобили се удвоиха по време на пандемията, става ясно от нов доклад на консултантската к...

Това обаче не е единственият пример и множество публично търгувани компании като American Battery Technology Company, AquaMetals, Li-Cycle, стартъпи като Ascend Elements и вече извести имена като Accurec Recycling и Retriev Technologies привличат внимание и инвестиции.

В повечето случаи автомобилните производители си партнират или инвестират в подобен тип компании. Не липсват обаче и случаи на придобиване. Миналата година Cox Automotive закупи специализиралата се в поправка и рециклиране на електромобилни батерии Spiers.

Особено внимание на развитието на бизнеса се обръща в САЩ. Щатът Джорджия, например, предоставя солидни финансови и данъчни стимули за развиването на бизнеси, ангажиращи се както с производство, така и с рециклиране.

Стимулите очевидно са примамващи, тъй като Ascend Elements планира да отвори завод за рециклиране на батерии в щата на стойност 43 млн. долара през август.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика