Близо 97 млн. лв. от бюджета за 2016 г. са предвидени за ДАНС, 40% е "кадровата необезпеченост" в агенцията

7012
Близо 97 млн. лв. от бюджета за 2016 г. са предвидени за ДАНС, 40% е "кадровата необезпеченост" в агенцията
Снимка: БГНЕС

Към момента капацитетът в ДАНС е зает на около 60%, а в Държавна агенция "Разузнаване" /бившата Национална разузнавателна служба/ има 37% незаети места, определяни в работните среди като недокомплект.

Това стана ясно по време на изслушването в спецкомисията на НС при разглеждането на бюджетите на службите, предаде БГНЕС.

ДАНС разпитва запасни офицери за полицейските блокади

Десетки членове на воински съюз "Васил Левски” и БНД "Шипка” са били задържани и разпитвани от служители на ДАНС през после...

На заседанието депутатите в комисията изслушаха шефовете на служби и приеха проктобюджет 2016 г. на първо четене.

За ДАНС в бюджета за 2016 г. са предвидени около 97 млн. лв. Председателят на ДАНС Димитър Георгиев каза, че са необходими 101 млн. лв. Пред депутатите той уточни и че към момента капацитетът е зает около 60%, все пак стана ясно, че звеното, което отговаря за миграционния поток е окомплектовано на 100%. 

Председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) Драгомир Димитров, заяви, че това е най-високият бюджет, който получават от години. За ДАР в бюджета за догодина има отделени 20 700 000 лв.

Той посочи, че има недостиг по отношение на разузнавателната дейност – около 1 млн. и допълнително необходими 3 млн. лв. за изпълнение на секретни постановления. Димитров посочи, че бюджетът на ДАР е минимум 2 пъти по-малък в сравнение с този такива служби в съседни страни.

Йорданов: Има неправомерна разработка на ДАНС срещу "Биволъ"

От ДАНС не ни дадоха ясен отговор дали има срещу нас разработка. Ако има такава, тя е по политически причини и е неправомерна. Това об...

Стана ясно и че двамата шефове - на разузнаването и на контраразузнаването са поискали преди месеци с писмо до вътрешния министър Румяна Бъчварова да има филиал в Академията на МВР, който да подготвя служители в сектор Сигурност. С мотива, че няма пари, а са необходими около 5 млн. лв., това било отказано.

Началникът на Националната служба за охрана (НСО) не беше на заседанието на комисията да защити лично бюджета. За 2016 г. са предвидени около 2,5 млн. лв. повече пари за тях – близо 34 млн. лв.

Стана ясно, че на година в НСО напускат 4% - 50 човека годишно поради придобиване на право на пенсия и техните места се запълват с нови хора. Все пак и в тази служба има недокомплект от около 10-13%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com