Борил Богоев: Маркетингът не е спринт, а маратон

8912
Борил Богоев: Маркетингът не е спринт, а маратон
За мен и моята дейност най-добре работят два основни канала, коментира онлайн предприемачът

Борил Богоев е онлайн предприемач, консултант и лектор. Работи в областта на дигиталните технологии и маркетинг от 1999 г. През последните 12 години се занимава с уеб дизайн, афилиейт маркетинг, блогове на българския и англоезичния пазар, интернет маркетинг, консултации, "лекторстване" и писане.

Управител е на Webface Consult и автор на онлайн курсовете "Летящ старт в Интернет маркетинга", "Десет навика за върхова продуктивност" и "Email Kama Sutra". Съавтор е в "Блогопедия" и горд притежател на Ph.D. по бизнес модели в Интернет. Силно вярва в силата на интернет маркетинга и неговият неизчерпаем потенциал за превръщането на всеки бизнес в успешно начинание.

Бихте ли ни разказали нещо интересно за Вас и Вашата работа? Какво Ви предстои тази година?

През тази година ми предстоят няколко много интересни проекта. От една страна, възнамеряваме да стартираме поне шест големи онлайн курса в областта на интернет маркетинга и репутацията онлайн, комбинирани и с интензивни практически семинари на живо.

От друга страна, през тази година ще се появят на бял свят две онлайн медии, които ще се водят от наш екип, но нямат нищо общо с маркетинга и рекламата. Ще бъде интересно, обещавам.

И тъй като никога не мога да правя само пет неща едновременно, искам да споделя, че в момента подготвям и една книга, но това все още е тайна.

Какви са предимствата на Интернет маркетинг пред традиционния?

Преди да започна да хваля интернет маркетинга, бих искал да подчертая, че той е част от голямото цяло – маркетинговият микс на една компания. Не е правилно да се разглежда самостоятелно или да се пренебрегват другите елементи.
Като имаме това предвид, ще посоча две от най-мощните предимства на интернет маркетинга:
Измеримост и контрол. Поради това, че обикновено за интернет маркетингови дейности се използват технологични инструменти с висока степен на контрол и проследимост на информацията, ние можем много точно и качествено да измерим ефекта от нашите действия. По този начин разполагаме с адекватна информация за резултатите, които постигаме и причините за тяхното формиране. Така можем да оптимизираме кампаниите си, да се адаптираме и да постигнем най-доброто в дадената ситуация.
Икономическа ефективност. Всички канали в интернет маркетинга позволяват оптимизиране на инвестираните средства и подобряване на постиганите резултати по един или друг начин. В зависимост от конкретния маркетингов канал, може да се постигнат впечатляващи резултати и то със средства, които биха били смешни на фона на заплащането за един рекламен клип в най-гледаното ТВ време, например.

Кои са най-ефективните Интернет маркетинг канали за Вас?

За мен и моята дейност най-добре работят два основни канала.
Имейл маркетингът е изключително силен при реализирането на кампании, особено ако са добре планирани и се използват подходящите инструменти.
Вторият канал, като ефективност, са социалните мрежи.

Какво е  копирайтинга за Вас? Какво е неговото значение за Интернет маркетинга?

В понятието “копирайтинг” аз влагам малко по-различен смисъл, въпреки че никой не ме е упълномощил за това. За мен копирайтингът включва не само текстовата презентация (съдържание, форматиране, разположение) а и цялостната комбинация от визуални елементи, интерактивни области, разположението на компонентите и процесът на взаимодействие на потребителя с дадената информация.

В този смисъл, копирайтингът за мен е единственият и най-мощен инструмент, който превръща посетителите на сайта ни в абонати, приятели, клиенти, дългогодишни клиенти.

Ако не се справим добре с тази задача – да пишем и представяме информацията добре и целенасочено (и то отчитайки динамичния характер на интернет комуникацията) – конверсиите ни няма да са на желаното ниво и така можем да провалим не една или две рекламни кампании.

Каква стратегия бихте препоръчали на непрофесионалисти, които започват да се занимават с Интернет маркетинг, за да популяризират бизнеса си?

Моето мнение е, че първите три стъпки, без които не може и с които задължително трябва да се започне, са следните:
Първа стъпка: Добро проучване и планиране. Има десетки и стотици техники и похвати в интернет маркетинга. Но в началото винаги трябва да имаме едно солидно проучване (конкуренция, пазарна ниша, потенциални партньори) и добра стратегия и план (целева аудитория, основни дейности, канали за комуникация, маркетингова фуния и т.н.)
Втора стъпка: Изграждане на качествено интернет присъствие – сайт, блог, имейл бюлетин, фейсбук страница, youtube канал, twitter профил. Трябва да имаме върху какво да стъпим, за да започнем маркетинговите си дейности.
Трета стъпка: Изграждане на аудитория. Необходимо е да започнем да изграждаме около своя бизнес група от хора и фирми, които се интересуват от това, което предлагаме. Това могат да бъдат абонатите за нашия имейл бюлетин, феновете ни във фейсбук, последователите в туитър. Важното е да комуникираме с тези хора редовно, да изграждаме връзка с тях и постепенно да разширяваме кръга.

И тъй като осъзнавам, че тези три първи стъпки не изглеждат достатъчно “секси”, бих искал да завърша с една мъдра мисъл (перифразирайки друга мъдра мисъл):
“Маркетингът не е спринт, а маратон!”

Повече за възможностите за маркетинг в Интернет можете да научите на семинар “Интернет маркетинг с нулев бюджет” 4.  Събитието ще се проведе на 7 юни 2012 година в Интер Експо Център, София.

Заповече информация и регистрация, моля, посетете сайта на събитието - zero-marketing.com

Организатор на събитието е фирма Web and Events Ltd.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com