Борисов: В момента имаме само един гьол и едни намерения

9531
Борисов: В момента имаме само един гьол и едни намерения

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е поставил седем условия, и когато бъдат изпълнени, тогава заявилите инвеститорски интерес към „Белене” могат да се срещнат с него.

На пресконференция министър-председателят обяви: Към момента имаме само един гьол и едни намерения. Тези намерения могат да бъдат всякакви, и аз съм много мнителен, и следя дали няма нещо скрито, което да донесе проблем, каза Борисов.

Рано било да се говори за рестарт на "Белене"

Мисля, че е много рано да се говори за обрат, рестарт и размразяване на проекта "Белене", защото този инвеститор, който се представи ...

"Оборудването е върнато и за него сме получили към 76 млн. долара, а то струва милиарди и работи в момента в Калининската атомна централа. В същото време - има над 1 млрд. евро искове, които са в Париж и в Женева от частната руска компания. Заявен е интерес от инвеститори. Казвал съм и на Делян Добрев, че преговорите трябва да се водят в парламента”, посочи Борисов.

Премиерът бе категоричен, че ако те могат да докажат, че са сериозни инвеститори, че може да им излезе финансово-икономическата схема, ако не искат държавна гаранция, ако не искат договор за изкупуване на ток, както са сключени всички други договори в България – и за ТЕЦ 1, и за ТЕЦ 3 и за зелени енергии, ако покрият всички загуби, които сме понесли през годините – над 1 млрд. и искове от руска страна, както и ако депозират 200 млн. долара или евро, ще бъдат приети.

"Тогава ще считам, че те имат сериозен интерес. В момента, тъй като не искам по никакъв начин да се спекулира с темата, съм казал разговорите да се водят в Икономическата комисия на парламента. Когато ме уведоми Делян Добрев, че има такива хора, аз поканих Мартин Димитров на среща, казах му, че има такива, и го помолих също да бъдат максимално внимателни. По линия на службите съм поръчал всеки един от тях да питаме и нашите партньори и в Департамента на САЩ и в другите страни, за да видим доколко са сериозни тези инвеститори. Когато всичко това бъде извървяно и изговорено - защо да ги отхвърлим? Нека те пред цялата общественост публично да заявят своите намерения”, допълни премиерът.

Ако това се случи, по думите на Борисов, България има няколко интереса.

Шамара иска 1 млн. от Станишев и го снима в клип

Направиха ни безплатен пи ар. Ако Сергей Станишев ни даде по 1 милион, ще го поканим в наш клип. Това заяви Мишо Шамара пред камер...

"Първо, НЕК ще се стабилизира, защото над 1 млрд. лева ще влязат. В момента НЕК има половин милиард заем, който се плаща и лихвите и над 1 млрд. лева, похарчени за Цанков камък, който заради пътя, който се срутва, в момента не може да започне да работи. Аз не намирам сили да убедя Агенция „Пътища” да приеме от НЕК този път, който продължава да е опасен, а струва колкото магистрала „Тракия”. Заради това задълженията на НЕК са огромни. Казал съм на Дянков – в момента, в който ми се обадиш и кажеш, че имаме 200 млн. долара или евро депозит, както катарците бяха любезни да преведат техните, да ги поканите при мен”, каза още премиерът Бойко Борисов.

В същото време лично председателят на парламента Цецка Цачева и депутати внесоха в деловодството на Народното събрание проект на решение за даване на мандат преговори за възобновяване на изграждането на ядрена централа на площадка "Белене". 

Подписи се събират, а проектът за решение на ГЕРБ е предоставено на всички парламентарни групи. Очаква се проекторешението да бъде обсъдено в пленарна зала следващата седмица. С него, ако се приеме, ще се даде мандат на правителството за водене на преговори. То не отменя решението на Народното събрание за прекратяване на проекта за АЕЦ "Белене".

"Искаме информация с кой ще водим преговори и няма да допуснем в нашия си двор и в нашата страна, който и да е", подчерта депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев.

Проекторешението се внася само ден, след като стана ясно, че американският консорциум "Глобъл пауър консорциум" е проявил интерес за изграждането на проекта. "Считаме за целесъобразно да се даде мандат на правителството за водене на преговори с потенциални инвеститори, с конкретни ограничителни условия, гарантиращи националната сигурност на България", се посочва в мотивите на управляващите.

В проекторешението се предлага цената на сделката да бъде по-малка от направените разходи от българска страна, да бъде постигнато цялостно уреждане на отношенията с Атомстройекспорт и Националната електрическа компания. Посочва се още, че няма да има държавни гаранции по проекта и се предлага да се договори възможност Националната електрическа компания да придобие дял от капитала на Белене по номинална стойност. България иска и гаранция за придобиване на проекта за изграждане в размер на 25 милиона евро в полза на НЕК.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика