БСП ще се откаже от плоския данък

5042
БСП ще се откаже от плоския данък

В БСП винаги е имало дебат за плоския данък, още когато се обсъждаше неговото въвеждане, каза в студиото на bTV Пламен Орешарски, финансов министър в правителството на Сергей Станишев. Според него, още тогава е имало немалка част от представителите на партията, които не са го одобрявали. Сега обаче при променените икономически условия той очаква да се запише в програмата за изборите отмяна на този данък и въвеждането на прогресивно подоходно облагане.

“Но за мен е по-важен корпоративния данък, който има по-голям принос към развитието на бизнес климата в държавата", каза още бившия финансов министър.

Българска стопанска камара призова: Спрете популизма!

В официално становище Българската Стопанска Камара призова: Спрете популизма! Икономиката се нуждае от разумни мерки за възстановяване,...

Той се опасява, че че до изборите ще се чуят доста тези как ще се намаляват данъци и ще се увеличават разходите. Но това едва ли е реално, тъй като работната заплата е свързана с конкурентността. Колкото заплащането е по-високо, толкова по-голяма ще е безработицата. Волево увеличение на заплатата ще изхвърли повече хора извън заетите, твърди Орешарски.

Експертът на БСП е убеден, че първият кръг задачи на новото правителство трябва да са свързани с възстановяване на нормалния бизнес климат в страната. Тъй като у нас отсъства икономически растеж, не само поради лоша външна среда, но и поради сериозни вътрешни грешки на управлението, това трябва да се промени рязко.

Според Орешарски не трябва да има експерименти в данъчната политика, защото това плаши бизнеса. Ако икономиката остане в депресия, никакво подобряване на благосъстоянието на хората няма да има. Заеми, които ще похарчим с тази цел, няма също да ни дадат решение, а само нови дългове, предаде БЛИЦ.

“Премахване на административния натиск от рекетьорски тип, развил се в последните години, когато данъчните се нахвърлиха върху малкия и среден бизнес, за сметка на големите играчи в бизнеса, които нямаха такива проблеми, е наложително”, твърди Пламен Орешарски.

Северозападна България остава най-бедният регион в ЕС

Северозападната област в България остава най-бедният регион в ЕС с 26% от средните за съюза доходи на глава от населението, сочат дан...

Той посочи, че според данните, за януари има само 20 милиона евро чужди инвестиции, което на практика означава, че всички инвеститори са се изтеглили от страната при това ниво на вложенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика