БСП-София тръгва на протест срещу поскъпването на тока

25463
БСП-София тръгва на протест срещу поскъпването на тока

Увеличението на цената на тока събира на протест цели четири партии през следващата седмица.

В четвъртък, 25 септември, ще има обществено обсъждане на предложеното с 9,79% поскъпване на електричеството от 1 октомври. А окончателното решение ще бъде съобщено на 29-ти или 30-ти септември (понеделник или вторник).

Капон: 10% увеличение на тока е предизборно, ще доведе до дефицит за НЕК

Поскъпването на тока с 10% е едно предизборно увеличение, което стимулира икономически интереси, които доведоха до това в НЕК да има та...

Точно на някоя от тези дати БСП-София ще организира протест. Освен червените, на предна линия ще е още "Патриотичният фронт" (НФСБ+ ВМРО) и "Атака". Митингът на БСП ще е пред сградата на ДКЕВР и Министерския съвет. "Атака" пък ще прави митинг пред МС още днес.

"Ще излезем на протест не само с нашите структури, но и със симпатизантите ни. За нас е неприемливо това увеличение. Енергийната система е в колапс и очакваме да има масови протести и на граждани, и на различни сдружения на потребителите", коментира лидерът на БСП-София Калоян Паргов пред в. "Сега". Паргов подчерта, че минтингът не се прави с предизборна цел и припомни, че Бойко Борисов е паднал от власт точно заради протестите срещу високата цена на тока.

БСП има съмнения, че мотивите, с които ще бъде повишена цената на електричеството, ще дадат коз на ЕВН в предстоящото съдебно дело. Електроразпределителното дружество съди България за 1 млрд. лв.

Преди година ЕВН заведе иск срещу България заради спорове с ДКЕВР, свързани с ценообразуването и с изкупуването на зелен ток. Проблемът бе в променената методика на плащане. До лятото на 2012 г. трите ЕРП-та купуваха произведения зелен ток, пращаха фактурите на НЕК и тя покриваше пълната им стойност. Това криеше рискове, защото реално произведената енергия надвишаваше прогнозите, НЕК плащаше над планираното и на свой ред трупаше загуби. При новата методика НЕК вече плаща на енергийните дружества само за количествата ток, които те са прогнозирали. Те поемат риска, ако присъединят повече слънчеви и вятърни мощности. Едва на по-късен етап те биха могли да бъдат компенсирани, ако са заявили по-малко ток, а са се включили повече ВЕИ централи.

В рамките на 5,5 до 6% би могло да се ограничи увеличението на тока

В рамките на 5,5 до 6% би могло да се ограничи увеличението на тока. Оправдано в близо 10-процентното увеличение на цената на електроен...

И трите електроразпределителни дружества искат поскъпване на тока. ЕВН настоява за скок от 17.9% от 1 октомври, останалите две компании не съобщиха какви са техните предложения. Не е ясно и точно как увеличението е разпределено в системата. Наскоро самият енергиен министър Васил Щонов каза, че за да се изчистят всички дисбаланси в енергийната система, токът трябва да поскъпне с 50%. Тъй като това не може да стане изведнъж, би трябвало да се прави поетапно в следващите пет-десет години, допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика