Бургас е на първо място по молове в България

47343
Бургас е на първо място по молове в България

Бургас вече е лидер по квадратен метър площ молове на 1000 души население, показват данните на консултантска компания, оперираща в България и Македония. След като в началото на третото тримесечие отвори врати откритият мол Strand, на 1 000 души в Бургас вече се падат по 466 кв. м модерна търговска площ. Първата петица се допълва от Стара Загора, Варна, Русе и Габрово.

Общо за България търговските площи на 1 000 души са достигнали 101 кв.м, все още значително под средноевропейските 260 кв.м на 1 000 по последните данни на международната консултантска компания.

Към края на септември общите отдаваеми площи в молове в страната възлизат на 735 хил. кв. м. До края на 2014 г. се очаква откриването на общо четири нови търговски центъра, с което търговските площи на 1 000 жители ще нараснат с 19% до 119 кв. м.

София е на едно от последните места в класацията по разпределение на съвременните търговски площи, въпреки концентрацията на новите проекти. Последен е Плевен, където има само един мол, а разпределена на 1 000 души площт е 97 кв. м.

Основно големите международни вериги имат интерес към новите търговски центрове и разширяват присъствието си, смятат експертите, предаде БЛИЦ.

През третото тримесечие базовият наем на най-добрите магазини с площ 100-150 кв.м в търговски центрове в София намалява с 11% до 24 евро на кв.м месечно в сравнение с предходните три месеца.

Отчасти спадът е предизвикан и от това, че следващите проекти ще бъдат разположени в по-отдалечени от центъра райони на града. Друга причина е очакваното завършване на няколко мола почти едновременно, посочват консултантите.

С около 10% намаляват и наемите за площите в диапазона 100-150 кв.м в търговски центрове в другите големи градове, като те се движат в коридора 16-18 евро на кв.м месечно в зависимост от населеното място. За разлика от столицата обаче сделките са по-малко и е възможно спадът на цените да продължи.

Наемът за топ помещенията от 100-150 кв.м по бул. „Витоша“ остава стабилен на ниво 40 евро на кв.м месечно. Интерес от потенциални наематели не липсва и вероятно низходящата корекция на наемите по Витошка, която се наблюдаваше в последните години, няма да продължи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика