България е против либерализиране правата за засаждане на лозя

5469
България е против либерализиране правата за засаждане на лозя

България е против либерализирането на правата за засаждане на лозя и по този начин се присъединява към съпротивата срещу програма на ЕС в този смисъл, която трябва да влезе в сила през 2016 г., предаде БГНЕС.

"България е против либерализирането на правата за засаждане на лозя. Тази позиция беше изразена по време на посещение в Париж на министъра на земеделието Мирослав Найденов миналата седмица.

Ние държим да се запазят правата за засаждане, за да се предотврати свръхпроизводство", заяви пред АФП Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Решението да се премахне до края на 2015 г. системата за контрол върху правата за засаждане на лозя беше взето през 2008 г. от ЕС с цел да се либерализира пазарът, като се позволи на лозарите да засаждат колкото искат.

Освен България, против това решение са още 14 държави от ЕС, в това число Франция, Португалия Италия и Испания, които настояват реформата да бъде отменена. Тази позиция се подкрепя и от Европейската федерация на вината от деклариран географски регион.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика