България плаща 470 млн. лв. лихви, за да получи газ от "Турски поток"

5949
България плаща 470 млн. лв. лихви, за да получи газ от "Турски поток"
Снимка: iStock/Guliver

България ще плати около 470 млн. лв. лихви за изграждането на инфраструктурата към газовия хъб "Балкан", по която ще тече газ и от "Турски поток". Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушване в парламента.

Изпълнител на проекта ще бъде саудитският консорциум "Аркад", който спечели търга за изграждането на новата газопреносна мрежа. Дружеството ще построи инфраструктурата със свои средства на стойност от 2.15 млрд. лв., а България ще му се издължи разсрочено за 10 години при 4.1% лихва.

"Газпром" не иска хъб "Балкан". Ще има ли руски газ в него?

Руският газов гигант "Газпром" не планира да участва в българския газов хъб "Балкан" каза пред репортери ръководителят на компанията Ал...

"Аркад" подадоха оферта, която дава възможност да се включим в бюджета на обществената поръчка. Цената на ресурса, предложена от компанията, е 4.1%", посочи Петкова. По думите ѝ лихвата е много добра, но държавата ще търси още по-изгодни условия, търсейки заем от финансовите пазари.

Предстои да се подпише договора и строителството на новата газова мрежа да започне. „Работим с ясни срокове, искаме проектът да бъде готов до началото на 2020 г.“, категорична бе Петкова.

Интерконекторът с Гърция

Ключово значение за газов хъб „Балкан“ има и интерконекторът между Гърция и България. „Този проект е ключов не само за двете държави, но и за целия Европейски съюз. Неслучайно е включен в 7-те топ приоритета на ЕС в енергетиката“, посочи министърът.

Борисов: Искаме да привлечем максимално много участници в газовия хъб „Балкан“

България преговаря с различни партньори от Близкия изток и на Балканите в опит да привлече колкото се може повече участници в газовият ...

Брюксел ще отпусне 33 млн. евро за интерконектора, тъй като спомага за реализирането на Енергийния съюз, обяви еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу. Днес Европейската комисия официално потвърди финансирането, ще бъде отпуснато по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014 – 2020 г.

Тя изрази надежда, че всички обществени поръчки за газовата връзка ще бъдат приключени на време и строителството ще започне в началото на юни. С капацитет от 3-5 млрд. куб. м газ интерконекторът покрива годишното газово потребление на България, давайки възможност за реална диверсификация на газовия доставчик. „Този проект ще ни даде друг, различен източник за доставка на природен газ“, каза Петкова.

Газовата връзка с Гърция дава възможност и за доставки на втечен газ. По думите на енергийния министър вече има голям интерес от международни компании, доставчици на втечнен газ.

Голямата цел е либерализация на пазара на природен газ. „Искаме да създадем условия за пазарното развитие на търговията с природен газ“, каза Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика