България с огромно забавяне при усвояването на еврофондове през юни

6294
България с огромно забавяне при усвояването на еврофондове през юни
Снимка: Thinkstock

По-малко от половин година преди края на стария програмен период, вместо да увеличава темпото по усвояване на европейските фондове, България отчита сериозно забавяне.

Това става ясно от справка по изпълнението на оперативните програми, публикувана на Единния информационен портал на Структурните фондове от ЕС. Забавянето поставя под сериозен риск възможността страната ни да усвои поне половината от над двата милиарда евро, което може да се реализира само до края на годината.

Над 110 млн. лв. от новите еврофондове за България са за интегриране на ромите

Еврокомисарят Кристалина Георгиева призова българското правителство и лидерите на ромската общност да работят по-усилено за образование...

Напредъкът за юни месец 2015 г. е под 0,4% сочи подробната справка за получените траншове. Европейските власти са признали за усвоени 77,80% към 30 юни 2015 г. Към 30 май т.г. този показател е бил 77,45%. Реално изплатените суми към 30 юни т.г. по еврофондовете за програмния период 2007-2013 г. възлизат на 9,239 млрд. евро или 81,89%.

Най-слабо продължава да е изпълнението по ОП "Околна среда", като възстановените от Брюксел средства още не минават прага от 60%. 71% е изпълнението по ОП "Регионално развитие". 77% са усвоените средства по ОП "Техническа помощ", 78% по ОП "Транспорт". 80% са усвоени по ОП "Административен капацитет", а 85% по ОП "Конкурентоспособност". Най-добре върви усвояването на средствата по ОП "Човешки ресурси", което възлиза на над 93%. 82% са усвоени средства от рибарските и земеделски фондове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика