България ще може да намали вноската си към бюджета на ЕС

9545
България ще може да намали вноската си към бюджета на ЕС

България ще може да намали вноската си към европейския бюджет за тази година с 306 900 евро, след като бюджетната комисия на Европейския парламент одобри непохарчените през миналата година общи средства да бъдат възстановени на страните-членки.

От бюджета на ЕС за 2012 година остана 1,023 милиарда евро излишък, който по бюджетната процедура ще бъде разпределен на страните членки, пропорционално на вноската им към общата хазна. България, която допринася с 0,03% към европейския бюджет, ще си върне същото съотношение от общия излишък.

Започват преговорите между европейските институции за бюджета на ЕС в периода 2014-2020 година

Европейският парламент, страните-членки на ЕС и Европейската комисия започват по-късно днес (13 май) в Брюксел преговорите за окончате...

"Всеки финансист би се зарадвал на новината, защото тя е глътка въздух за бюджета, но по-малко пари в европейската хазна, означават по-малко и за нас. България получава три пъти повече, отколкото внася в европейския бюджет. Нашата основна задача би трябвало да е да увеличим процента на усвояваните средства, за да не ги губим. В това отношение ни чака много работа", коментира Ивайло Калфин, който е член на бюджетната комисия на Европейския парламент.

Парите не се възстановяват в брой, а се приспадат от вноските, които държавите дължат към европейския бюджет за текущата година. За 2013 година България е планирала вноска от 908 214 800 лв. или около 464 560 000 евро.

Европейската комисия, която следи за изпълнението на бюджета, отчете рекордно нисък излишък за миналата година. Непохарченият милиард се получава от по-високите от планираните приходи от глоби и от лихви от забавени плащания (719.1 млн.евро) Само 244 милиона евро са от неизползвани фондове. Остатъкът от 60 милиона евро идва от курсови разлики. Бюджетът на ЕС за 2012 година беше в размер от 129,1 млрд. евро в реални плащания и 147,2 млрд. в ангажименти. Корекцията беше едно от условията на преговорния екип на Европейския парламент за началото на преговорите за дългосрочния бюджет на Общността за 2014-2020 г.

Бюджетната комисия одобри и разходите за Хърватия, която ще се присъедини към ЕС на 1 юли 2013 г. Двадесет и осмият член на общността ще разполага тази година с 666 млн. евро в ангажименти и 374 млн. в реални плащания. Предстои двата законопроекта да бъдат окончателно гласувани в пленарната зала на Европейския парламент.

ЕС е на червено с 11,2 млрд. евро за тази година

ЕС се нуждае от още 11,2 милиарда евро в бюджета си за 2013 г., за да покрие неплатените си сметки от миналата година, съобщи Европей...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика