Българите масово се пенсионират късно, защото нямат стаж

27072
Българите масово се пенсионират късно, защото нямат стаж
Снимка: БГНЕС

Възрастта за пенсия у нас ще се вдигне до 65 г. едва през 2037 г., но за 1/5 от новите пенсионери всъщност тя е 66 години и 4 месеца. Това показва анализ на НОИ за новоотпуснатите пенсии от държавното обществено осигуряване за първите 9 месеца на годината, цитиран от в. "Сега".

20.7% от пенсионерите с новоотпуснати лични пенсии за осигурителен стаж и възраст са принудени да чакат до тази възраст, защото в прехода не са успели да натрупат достатъчно стаж, за да отговорят на условията за пенсиониране. При наличие на поне 15 изработени години тези хора могат да излязат в пенсия на 66 години и 4 месеца (възрастта е еднаква за мъже и жени и също като другите условия се увеличава ежегодно до достигане на 67 г. през 2023 г.). По тази линия са се пенсионирали 7800 души, показва анализът на НОИ.

Евростат: Възрастните, които работят, се увеличават

Работещите хора в по-високата възрастова група - между 55 и 64 години, вече са повече, отколкото средно е нивото за всички възрастови г...

Все повече хора не дочакват и да изпълнят условията за пенсиониране, а избират да получават пенсия в намален размер срещу пенсиониране една година предсрочно. Тази възможност са предпочели 4202 души, а недостигащата възраст е средно 9,6 месеца. Броят им изглежда незначителен, но спрямо деветмесечието на миналата година се увеличава със 74%. Със завинаги намалена пенсия заради по-ранно пенсиониране са 11.1% от новите пенсионери, докато година по-рано техният дял е бил 6.3%.

През първите 9 месеца на годината в пенсия са излезли 68 462 българи, с 4334 (6%) по-малко спрямо същия период на 2018 г. Най-тежко обаче реформата засяга хората в масовата трета категория, които отговарят на условията за пенсиониране - тази година те са навършени 61 г. и 4 месеца при 35 г. и 8 месеца стаж за жените и навършени 64 г. и 2 месеца при 38 г. и 8 месеца стаж за мъжете.

При тези пенсионери намалението е със 7.7% спрямо миналата година - броят им тази година е 19 592 души, или 52% от всички с лична пенсия за осигурителен стаж и възраст. Прави впечатление, че делът им намалява спрямо 2018 г. - тогава 55.6% от новите пенсионери са се пенсионирали по общите условия.

С 6.7% намаляват и пенсионерите от първа и втора категория, които също имат право на ранно пенсиониране - те са 5427 души. Любопитен детайл е, че по специалните условия за балерини, балетисти и танцьори в културни организации са отпуснати 13 пенсии. Това са едни от най-ранно пенсиониращите се хора у нас - достатъчно е да са навършили 42 г. и 10 месеца, ако имат 25 години стаж в професията.

Близо 100 000 са работещите пенсионери и броят им расте, призна Бисер Петков

В условията на недостиг на кадри са мобилизирани усилията на Агенцията по заетостта за активиране и регистрация в бюрата по труда на хо...

В общата картина на новите пенсии най-голямо намаление НОИ отчита при инвалидните пенсии - те са с 14.7% по-малко. Известно е, че тук ефектът идва от поредица опити да се затегнат условията за получаване на ТЕЛК чрез наредбата за медицинската експертиза, която удари и много добросъвестни хора със сложно здравословно състояние и безспорно намалена работоспособност.

Благодарение на тези промени през първите 9 месеца на тази година лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване са получили 18 142 лица, с 3137 души по-малко. Въпреки това намаление обаче инвалидните пенсии остават 1/3 от всички новоотпуснати лични първи пенсии, а броят им е съизмерим с този на хората, отговарящи на редовите условия на труд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика