Българският бизнес може да осигури работа на 200 000 украинци

4214
Българският бизнес може да осигури работа на 200 000 украинци
Снимка: pixabay

Работодателите у нас могат да предоставят до 200 000 работни места на украинските граждани, които търсят убежище от войната в България. Това посочи председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев в интервю за БТА, публикувано на сайта на БСК. По думите му, почти няма сектор у нас, в който тези хора да не могат да намерят работа, като най-силно търсене би имало в секторите на туризма, машиностроенето и транспорта.

Украинската образователна система е добра, близки сме по език, култура и религия, нещата, които ни сближават са много, изтъкна той и напомни за голямата българска диаспора там, членовете на която много бързо могат да станат част от нашата икономика. Работодателите са в диалог с правителството за това до дни да има възможност чрез единния информационен портал в помощ на напускащите Украйна да се обменят данни за търсенето и предлагането на работна сила в страната.

Инвестиция разкрива нови 130 работни места в завод за части за електромобили

Завод за автомобилни компоненти в София ще инвестира 120 млн. лева в разширяване на производството си в България. Очаква се вложението ...

Работниците у нас ще бъдат масово над 55-годишна възраст през 2035 г.

България загуби голяма част от работната си сила през последните години – мнозина загубиха живота си в пандемията, други отидоха да търсят своето щастие извън страната, демографската криза допълнително засили проблема с дефицита на кадри. Всичко това ни принуждава да търсим кадри и да предложим работа на хиляди хора, защо не това да са и хора, бягащи от войната, каза Митрев. Той изтъкна, че работодателите са готови заедно с държавните институции да предприемат съответните необходими промени в нормативните актове, за да се улесни наемането на хора от трети страни, в това число и на украинските граждани.

Митрев съобщи, че работодателите подготвят своите позиции как практически да стане интеграцията на украинските граждани, избрали страната ни за убежище от войната. Осигуряването на работа ще е от страна на работодателите, но социалните условия, здравеопазването, образованието за децата, които пристигат у нас, трябва да са ангажимент на българската държава, напомни Митрев. Той оцени като първа стъпка в подкрепа на украинските граждани открития от българското правителство първи в ЕС единен информационен портал в помощ на напускащите страната. Чрез този портал ще станат ясни данните за броя на хората, които търсят убежище в страната ни. Разговорът за социално-битовите условия и работните места е следващата стъпка и затова бизнесът ще предложи на правителството в тази платформа да се включи и възможността заедно с Агенцията по заетостта да се предоставят свободните работни места, данни за работодателите, които търсят хора със съответния профил – образование, специалност, професионални квалификации.

Работодателите подновяват и предложенията си за промени в законите за чужденците и за трудовата миграция, но те трябва да са и в контекста на общоевропейски решения, каза Митрев. Тези дни стана известно, че Европейската комисия ще предложи да бъде задействана за пръв път директивата за временна закрила спрямо украинските бежанци, съобщиха медиите. Целта е предоставяне на статут на закрила на чужденците за времето на целия престой, достъп до трудовия пазар, до жилищно настаняване, до системите за здравни грижи, образование и за социална защита, или до средства за живот. Включено е също правото за събиране на семейства при определени изисквания.

Митрев изрази съжаление, че на ниво ЕС не са видими предложения за защитни механизми, които да са работещи за икономиката на Общността заради военните действия в Украйна. За природния газ Комисията практически няма предложения, оставя всяка от страните сама да се спасява. Ако не можем да си предплатим доставките на природен газ заради санкциите и изключването на Русия от SWIFT, можем да очакваме, че това ще стане основание за Русия да прекрати доставките, коментира Митрев. По тази причина той изтъкна, че страната ни трябва бързо да търси алтернативи, но предупреди, че така ще направят и останалите държави, а това неминуемо ще доведе до покачване на цените до "за съжаление понякога невъзможност те да се платят".

Инвестиционни проекти за 150 млн. лева разкриват над 500 нови работни места

Само за последния месец в България са стартирали инвестиционни проекти за близо 150 млн. лева, които ще разкрият над 500 нови работни м...

Няма отговор и на въпроса за това как и откъде ще се доставят суровини и материали, внос от Украйна и от Русия, които са от жизнено значение за европейските фирми, допълни той. Работодателите ще предложат създаването на зелени коридори за превоза на такива стоки, каза Митрев, но изтъкна, че ако няма примирие, той не е оптимист, че тези коридори могат да се случат, защото част от тази продукция практически е под възбрана. За да се случат тези коридори, те трябва и да са обект на преговори на ЕС и Русия, допълни Митрев.

От друга страна, все още не знаем за ответните руски санкции и дали няма да има ограничение на енергоресурси, метали и суровини, напомни той. По тази причина според Митрев трябва да се фокусираме върху компенсаторни мерки на национално ниво. Сред тях той посочи искането на работодателите поне компенсацията за високите цени на електроенергията да продължи, докато има несигурна обстановка и цените на електроенергията са на такива високи равнища.

Бизнесът гледа с надежда и очакване днешните преговори между Русия и Украйна. Това е единствената надежда на всички разумни хора от 21-и век, според нас единствено на масата на преговорите е решението за света да се спаси от войната, коментира Митрев.

Ако обстановката не се успокои бързо и не се намерят дипломатически решения тя да не ескалира, можем да очакваме драматични последици за социално-икономическия ни живот, в това число и по отношение на инфлацията, прогнозира Митрев. Цената на военните действия ще платим всички. Цената ще я платят невинните хора – гражданите на Украйна, на Русия, на България, на целия ЕС. Дано да можем да я платим, допълни Митрев.

Още: Близо 20% от работещите у нас са в предпенсионна възраст

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев: Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика