Цените на агнешкото месо се запазват по Гергьовден

7585
Цените на агнешкото месо се запазват по Гергьовден
Снимка: БГНЕС

Дефицитът на агнешко у нас не успя да вдигне цената му в навечерието на Гергьовден. Слабо поскъпване отчитат в големите търговски вериги, информира bTV.

Около Гергьовден големите магазини традиционно зареждат с агнешко през ден-два. Тази година потреблението надвишава предлагането.

Започват масови проверки за незаконно месо преди празниците

Полицаи стартират масови проверки за незаконно месо преди Великден. Те следят за съмнителни товари по пътищата. Ветеринари обикалят пр...

"Кланиците трудно успяват да покрият заявките на големите вериги, защото имаше болест – син език и тя умори доста глави, доста добитък през годината”, обяснява Виктор Леков, управител на магазин. Заради вноса кланиците покачват цените предпазливо.

"Цената на агнешкото месо не се е променила и варира от 11.99 - 15.00 лева в търговската мрежа. Като агнетата са почти изчерпани, това означава, че до 6-ти май, те няма да бъдат налични, както беше и по Великден", каза в интервю за агенция "Фокус" председателят на УС на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров.

"За Богородица също ще има агнета, отгледани в България”, заяви той. Чилингиров уточни, че отглеждането им е с леко закъснение, заради болестта „син език” и заради по-малката млечност на овцете, която вече е около 50%.

"В Бургас една мандра, която е изкупувала 12 тона мляко на ден сега изкупува 5 тона на ден и това също влияе на цените на живите агнетата. Както и това, че има фермери, които имат по-големи ферми и програмират оагването. Това означава, че вече търсят големите пазари-Великден, Гергьовден и Коледа”, обясни Чилингиров. По думите му няма покачване на цената на агнешкото месо в сравнение с предишните години.

Ще правим нов закон за храните, за да стимулираме родното производство

Изцяло нов закон за храните ще подготви Министерството на земеделието и храните. Това обеща земеделският министър Десислава Танева по в...

"Има извиване на фермерите с по-чести обаждания за по-ниски цени, но цената на месото се запазва горе-долу каквато беше за Великден”, допълни Бисер Чилингиров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика