Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цените на петрола обърнаха посоката, въпреки подобреното търсене

21 юни 2024, 10:34 часа • 5754 прочитания

Цената на петрола се променя слабо в петък, но се очаква тя да отбележи втори пореден седмичен ръст на фона на признаци за подобряване на търсенето и намаляване на запаси от петрол и горива в САЩ, най-големият потребител на петрол в света, предава Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент със сетълмент през август поевтиняват с 18 цента до 85,53 за барел, след като се покачиха с 0,8% в предишната сесия.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през август поевтиняха с 14 цента до 81,15 долара за барел. Контрактът за юли изтече в четвъртък от 82,17 долара за барел, което е ръст от 0,7%.

Цените на петрола са се повишили с около 5% от началото на месеца до най-високото си ниво от над 7 седмици.

ОЩЕ: Цените на петрола не намират ясна посока

„Сезонното нарастване на търсенето, както се вижда от последните данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA), подновеният конфликт между Израел и „Хизбула“ и сезонът на ураганите могат да поддържа цените високи през лятото“, смятат анализаторите на Citi в бележка.

Публикуваните в четвъртък данни на Вашнигтон показаха, че общото количество доставени продукти, което е косвен показател за търсенето в страната, се е увеличило с 1,9 млн. барела дневно през изминалата седмицата до 21,1 млн. барела на ден.

Снимка: iStock

Данните от Администрацията за енергийна информация сочат още намаление на запасите от суров петрол в САЩ с 2,5 млн. барела през седмицата, приключила на 14 юни, до 457,1 млн. барела, при очаквания на анализаторите за намаление от 2,2 млн. барела.

Запасите от бензин са намалели с 2,3 млн. барела до 231,2 млн. барела, съобщи EIA, спрямо прогнозите за увеличаване на 600 000 барела.

„Признаците на по-силно търсене в Азия също повишиха пазарните настроения. Петролните рафинерии в региона възстановяват част от спрените след профилактика мощности“, посочват експерти от ANZ Research. 

ОЩЕ: Цените на петрола поддържат курса на фона на увеличените запаси в САЩ

А доклад от петък показа, че основните потребителски цени в Япония през миналия месец са нараснали с 2,5% спрямо година по-рано. Това е ръст спрямо предходния месец и запазва шансовете на централната банка на страната да повиши лихвените проценти през следващите месеци.

Върху цената на петрола натежаха други нови данни от САЩ, които показаха спад в новите молби за помощи при безработица. Това може да накара Федералния резерв да запази лихвените проценти непроменени за по-дълго. По-високите разходи по заемите обикновено ограничават икономическия растеж, а оттам и търсенето на петрол.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес