Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цените на петрола не намират ясна посока

20 юни 2024, 10:41 часа • 2486 прочитания

Цените на петрола не намират ясна посока в азиатската търговия в четвъртк, като Брентът се движи малко под 7-седмични върхове, тъй като пазарът претегляше геополитическите развития в Близкия изток и чакаше данните за запасите в САЩ, предава Reuters.

Сортът Брентът поскъпна с 9 цента до 85,16 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се понижи с 16 цента до 81,41 долара за барел.

Пазарите в САЩ в сряда бяха затворени заради официален празник, което се отрази на обема на търговията. Неработният ден стана причина и за отлагане с 1 ден на официалните данни за петролните резерви на САЩ.

ОЩЕ: Цените на петрола поддържат курса на фона на увеличените запаси в САЩ

Фючърсите на суровия петрол Брент се повишиха в началото на търговията в четвъртък, на фона на информацията за израелските танкове, настъпващи към Газа.

 

Снимка: iStock

Според палестински жители и медици израелските войски, подкрепени от танкове, бойни самолети и дронове, са навлезли по-навътре в град Рафа, убивайки 8 души.

„Пазарите очакват ескалация на кризата в Газа, която да намали доставките на петрол от ключовия регион за производство“, казва Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova.

Въпреки това опасенията относно изграждането на инвентаризация изглежда засенчват страховете от ескалиране на геополитическия стрес засега, казва Сачдева. 

ОЩЕ: Цените на петрола с пореден рязък обрат

Суровият петрол WTI се понижи преди доклада за петролните запаси на правителството на САЩ, отложен с един ден заради националния празник.

Снимка: iStock

Администрацията за енергийна информация (EIA) трябва да публикува данните за петролните запаси от миналата седмица по-късно днес.

Пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт, заявиха, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 2,264 млн. барела през седмицата, приключила на 14 юни, докато тези от бензин са намалели.

„Седмичният доклад на EIA за запасите от петрол ще бъде проучен за всякакви признаци на слабо търсене“, заявиха анализатори на ANZ Research в четвъртък.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес