Чрез своя компания "Газпром" иска Миков и Орешарски да променят енергийното законодателство

38425
Чрез своя компания "Газпром" иска Миков и Орешарски да променят енергийното законодателство
Снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание Михаил Миков и премиерът Пламен Орешарски също са замесени в спорните промени в Закона за енергетиката, касаещи статута на морската част на „Южен поток”. Това оповестиха от Реформаторския блок.

На пресконференция днес от Реформаторите представиха поредното писмо по случая „Южен поток”. То е на Българския енергиен холдинг от 13 декември миналата година и има три приложения.

Прокопиев пита Станишев как пак се занимава с черен пиар, Ерменков отрича за писмо от "Газпром"

Всеки вестник и всяка медия може да пише свободно за различните теми, включително тази с ЕРП-тата. Това заяви червеният депутат Таско Е...

В приложение 3 на писмото има предложения за законодателни промени, отнасящи се за морската част на газопровода, направени от „Южен поток Транспорт”, в което „Газпром” има 50% дял. Според Реформаторите смисълът и логиката на това предложение са много близки до законопроекта, внесен от депутатите от БСП.

По думите на о.з. генерал Атанас Атанасов предложения на „Южен поток Транспорт” са оформени като готов законопроект, като дори е написано име на вносител – Михаил Миков. Следват мотиви, под които е сложено името на Пламен Орешарски като вносител. Очевидно е имало голямо колебание от кого да бъдат внесени промените, подчерта Атанасов. Законопроектът, който беше внесен от Таско Ерменков и Явор Куюмджиев можете да видите ТУК!

Атанасов отбеляза, че в предложението е записано: „Веднъж приети, предложените промени не следва да подлежат на задължително съобщение на Европейската комисия". Той попита защо ако текстовете са в интерес на страната ни и ЕС, трябва да се крият от нашите партньори.

За друг проблем алармира Димитър Делчев от изпълнителния съвет на „България за гражданите”. Той обясни, че предложените промени от страна на БСП, с които се изключва част от българското териториално море, представляват предаване на държавата ни на чужди интереси. Според Закона за вътрешните морски пространства 20 километра навътре в морето са територия на България и там действат български закони, стана ясно от думите на юриста.

Куюмджиев: БСП защитава бедните, ГЕРБ брани ЕРП-тата, умните и красивите

Нали умните и красивите протестираха как ние сме защитавали олигархията, която богатее на гърба на българските потребители? Вчера се ви...

Според Реформаторския блок скандалният законопроект има 3 ясни политически и икономически цели - засилването на зависимостта на България от Русия и поддържането на високи монополни цени на газа плюс парното у нас. Енергетиката ни да се управлява директно от Москва и единствено в полза на руския монополист („Газпром” – бел.ред.). И трето – противопоставя България на ЕС като умишлено възпрепятства възможността Съюзът да формира самостоятелна енергийна политика.

Реформаторите настояват за няколко неща: 1. Законопроектът, внесен от БСП, да бъде спрян незабавно, защото е в пряк ущърб с българските национални интереси. 2. Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) да разкрие цялата кореспонденция по „Южен поток” и да отговори публично защо допуска намеса на чужда сила във вътрешните работи на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика