Цонев вярва, че с новото законодателство всичко между банките и потребителите ще е ясно

31379
Цонев вярва, че с новото законодателство всичко между банките и потребителите ще е ясно
Снимка: БГНЕС

За разлика от мненията на финансови специалисти и адвокати, председателят на Бюджетната комисия към парламента Йордан Цонев счита, че подготвяното ново законодателство относно потребителските кредити, както и други законови предложения, ще изглади отношенията между потребителите и банките.

По отношение на ипотечните кредити проблемите ще се решават благодарение на европейската Директива за ипотечния кредит. Според нея банките са длъжни да предоставят на кредитополучателите две възможности: ипотеката да удовлетворява банката при предсрочно изискуем кредит т.е. да се взема само заложеното жилище и да е ясно с какво отговаря длъжникът – стойност на заема, която може да е по-голяма от жилището или имота.

"Биволъ": Йордан Цонев е основното действащо лице в случая "Странджа"

Перипетиите около застрояването на природен парк „Странджа” отново влязоха на фокус за обществото след протестите на природ...

„Важното е, че кредитополучателят ще може да избира. Второ - ще му е ясно всичко, което следва по този договор, от първия до последния ден. Третото нещо, което е важно - ако той реши да смени банката или да погаси предсрочно кредита си, няма да дължи наказателни лихви. Това е изключително важно, тъй като до този момент това не беше предвидено”, обясни депутатът от ДПС в сутрешния блок на bTV. Ще се допуска и изключение, ако потребителят реши да погаси предсрочно кредита си в първата година, ще трябва да разплати разноските на банката, които обаче ще са ограничи до 1%.

Ще бъде премахната и таксата „управление на кредита”, тъй като е едно от двете основни неща по дефиниция, които банките правят – управление на депозити и на кредити. „Като отидеш в ресторант, не ти вземат такса за готвене. Махаме този разход за клиента. При банките всичко е калкулирано в лихвата, не бива да се взема извън нея”, даде за пример Цонев.

Определянето на т. нар. „плаваща лихва”, което досега се извършваше от банките, вече ще стъпва на общоприетите пазарни индекси (SOFIBOR, EURIBOR, LIBOR и други). Това според Цонев ще премахне практиката банките да променят лихвите по кредитите без знанието на клиента.

Бързите кредити ще бъдат цялостно регулирани с подготвян в момента проектозакон, но с промените в Закона за потребителския кредит вече се прави „една малка стъпка”, по думите на депутата от ДПС. Ще се регулират фирмите с лицензионен режим, с изискване за прозрачност и произход на капитала. „Не са рестрикции, а изисквания към тези, които са на пазара”, поясни Цонев.

Българинът купува на изплащане най-често телевизори

Телевизорът си остава най-популярната стока, която потребителите купуват на кредит у нас. Това става ясно от класацията "Топ 10 на изп...

„Мислим да им премахнем всички наказателни лихви и такси върху просрочените кредити”, каза той, като уточни, че за различните кредити ще се подхожда по конкретен начин: „Ако премахнем наказателната лихва, на клиента ще му бъде ясно колко трябва да върне и че ако не го върне този кредит, той няма да нарасне лавинообразно – за един кредит от 300 лева да му се наложи да си продава апартамента”.

За финал Цонев обясни, че ДПС не иска премахване на плоския данък и подкрепя изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, а не старт на проекта „Белене”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика