Декемврийските сметки за ток и парно драстично нагоре

5162
Декемврийските сметки за ток и парно драстично нагоре
Снимка: iStock

Сметките за ток и парно за декември вече пристигат и социалните мрежи завряха от недоволство. Много хора се оплакват, че сумите, които виждат във фактурите, надминават и най-лошите им очаквания.

"За април - 55 лв. за ток, до октомври - по 90-100 лева, за ноември - 157 лв., а за декември - 420 лв.", възмущава се абонат на ЕВН от Стара Загора. Граждани от различни градове се гневят, че сметките им за електроенергия за последния месец на миналата година са увеличени двойно и дори тройно, пише в. "Сега".

ОЩЕ: Министерството на енергетиката ще дава съвети за евтин ток в социалните мрежи

Има ли причини за драстично покачване?

Енергийните предприятия твърдят, че нищо извънредно не се е случило и че сметките може да са по-високи, но с проценти, не в пъти. Те припомнят, че по традиция през декември има рекордно потребление - и защото зимата носи по-ниски температури, и заради многото празнични дни, когато хората прекарват повече време вкъщи и се глезят повече.

Най-голямата топлофикация в България - столичната, публикува графики с месечни данни за произведената топлоенергия и за средната температура. Декември е бил с 0.4 градуса по-студен в сравнение с ноември, показват данните на предприятието. Съответно и произведената топлинна енергия е била повече.

Експертите на ЕВН обясняват, че понижението на външната температура с градус увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%.

По данни на "Енерго-про" през зимните месеци потреблението на електроенергия нараства с 30-40% спрямо септември и със 70% в сравнение с лятото.

От 1 юли цените на тока за бита бяха увеличени и това трябва да се има предвид, когато се сравняват сметките за декември 2022 и за декември 2023 г., посочват от ЕРП-тата.

ОЩЕ: КЕВР: Токът ще поскъпне рязко, ако се приемат предложенията на енергийното министерство

Съмнения

Някои абонати смятат, че високите сметки не са реални, а са надписани. "Смениха старите електромери с уреди с дистанционно отчитане, който май са с дистанционно манипулиране, пипат софтуера и сумите във фактурите ни растат". "С високите сметки сигурно покриваме 13-тата заплата на служителите на енергото", гневят се потребители в социалните мрежи. От ЕРП-тата обаче са категорични - високите сметки се дължат на по-голямо потребление. Или на дефект в електромера. В такъв случай уредът трябва да се смени.

Ако се съмнявате, че сметките ви са надписани, подайте оплакване до съответния доставчик и поискайте проверка, съветват експертите. Дружеството трябва да отговори в 30-дневен срок. Ако отговорът не е удовлетворяващ или не е получен в указания срок, клиентът има право да подаде жалба до КЕВР или Министерство на енергетиката.

Ако се съмнявате в показанията на уредите, които отчитат потреблението ви, дайте ги за експертиза в специализирана лаборатория. Ако уредът е неизправен, дружеството ще покрие разходите по проверката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика