Депутатите поставиха срок за преговори с "Хюндай" по строежа на АЕЦ "Козлодуй"

1396
Депутатите поставиха срок за преговори с "Хюндай" по строежа на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: АЕЦ Козлодуй

Парламентарните комисии по енергетика и по околната среда и водите приеха на съвместно заседание Проект на решение за провеждане на преговори с потенциален строител, включен в кратката листа на потенциални строители за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрени реактори на одобрената площадка в АЕЦ "Козлодуй", с технология АР 1000.

Още: Има ли опасност АЕЦ "Козлодуй" да спре работа при смяната на руското ядрено гориво?

Проектът е внесен от Делян Добрев и Станислав Анастасов на 16.02.2024 г. В него пише, че се възлага на министъра на енергетиката да предприеме всички действия, чрез които да осигури на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" необходимите условия, за да бъдат проведени и приключени в срок до 15 април 2024 г. преговори с включените в кратката листа потенциални фирми за за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй с технологията AP 1000. След това министърът на енергетиката трябва да информира Народното събрание за предприетите действия и конкретни резултати от водените преговори.

Защо отпаднаха другите кандидати?

Делян Добрев обясни, че в процедурата за предварителен подбор в "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности" са участвали пет компании - две китайски, две американски и една корейска. По думите му от петте компании четири не отговарят на условията, а една отговаря напълно на всички условия. Двете китайски компании не отговарят на условията, защото нямат споразумение с "Уестингхаус", имали са и други проблеми. Едната американска компания "Флуор" няма положителен финансов резултат за две от петте години, за които се изисква да има. Освен това в процедурата не е участвала самата "Флуор", а нейна дъщерна компания. Компанията "Бехтел" има положителен финансов резултат за изискваните последни пет години, но също не са участвали с основната си компания, а с дъщерно дружество, което не може да покрие техническите критерии. Добрев изтъкна, че единствената компания, която отговаря на условията, е "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън". Той обясни, че тази компания има опит, има положителни финансови резултати и отговаря на всички изисквания по процедурата, предаде БТА

 

.

"Целта на решението на Народното събрание е не само дадем право на "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности" да започне проговори с тази компания, която отговаря напълно на условията, но и да поставим някои други условия, които смятаме, че са важни, за да може да гарантираме в максимална степен националния интерес", заяви Делян Добрев. Той изтъкна, че едно от най-важните от тези условия е на първо място да има фиксирана цена. Второто важно условие е да има срок за изграждането. Затова съществените строителни дейности трябва да приключват в рамките на 60 месеца за блок 7 и 54 месеца за блок 8 от датата на полагане на първия бетон. Според вносителите е много важно и да се подпише ЕР+С договор между "Уестингаус" и "Хюндай", за да може да се управлява по-добре този проект. Освен това поне 30 процента български фирми трябва да участват на възложените строителни и проектантски дейности на етап ЕР+С.

Още: Южнокорейски гигант е одобрен да строи VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй"

В проекта на решение пише, че максималната фиксирана цена за извършване на дейностите по инженеринг до етап сключване на ЕР+С договор е 200 милиона евро без ДДС. Трябва да се направи разбивка на цената. Срокът за неговото изпълнение трябва да е максимум 12 месеца, което отговаря на приетия от Народното събрание предварителен график от високо ниво за изграждане на 7-и енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" с технология AP1000. 

Депутатите от парламентарната Комисия по енергетика приеха проекта на решение с 11 "за", 7 "въздържали се", без нито един против. Народните представители от Комисията по околната среда и водите гласуваха с 11 "за", 2 "против" и 5 "въздържали се".

Кога ще започне строителството?

Председателят на енергийната комисия уточни, че това решение не е да започне изграждането на 7-и блок. Окончателното инвестиционно решение за изграждането на седми и осми блок ще се вземе в средата на следващата година, след като се договорят параметрите колко ще струва, но и след като се договори финансиране. Едва след като е обезпечен целият проект, ще се вземе окончателното инвестиционно решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com