Румен Радев видя "корпоративни апетити" за концесията на "Росенец"

3147
Румен Радев видя "корпоративни апетити" за концесията на "Росенец"
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев не одобри идеята за законопроект за спиране на концесията на пристанище "Росенец", лансирана в сряда от бившия премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Първо, това е поредното прибързано и напълно некоректно изказване на политически лидер. Нека се върнат назад във времето и да си отговорят на въпроса кой даде на концесия пристанището – правителството на Бойко Борисов. Служебното правителство не е удължавало концесията, просто 24 години остават да бъде в сила тази концесия, която служебният кабинет не прекрати, защото тогава водеше борба с космическите цени на горивата, които ни докараха от четворната коалиция", заяви Радев пред журналисти.

Борисов обяви, че ще има споразумение с ПП-ДБ (ВИДЕО)

"Вчера финализирахме всичко по управленската програма. Следващата седмица ще си подпишем едно споразумение, както Христо Иванов иска. И...

По думите на Петков - Министерството на транспорта му е казало, че пристанището може да оперира без проблем. Това ще значи директен приход в българската хазна, а не даване на концесионни такси, каза бившият премиер рано тази сутрин. И обвърза този законопроект с изискванията на ЕС за петролните санкции срещу Русия.

"Предстои да видим дали това предложение на управляващите, което явно те ще прокарат, е в резултат на някакви корпоративни апетити или кризисен пиар – да забравим по-бързо кой ни докара посредниците за 30% по-скъп руски газ, „Джемкорп“, кой не премести регистрацията на „Лукойл“ по време на редовното си управление. Служебното правителство свърши това", смята Румен Радев.

"Само за 5 месеца (кабинетът "Донев" - бел. ред.) събра данъци от „Лукойл“ 180 милиона, два пъти повече от всички редовни правителства преди това за 15 години", твърди той.

"Надявам се, че са си направили оценка на риска. Зад пристанището има една голяма тилова база, защо тя принадлежи на „Лукойл“, кога е взета от него, как държавата ще работи с тази тилова база? Най-важното е как това ще се отрази на цената на горивата у нас", смята президентът.

ОЩЕ: Времето си върви, държавният представител в "Лукойл" мълчи: Констатация и от Денков

Министър каза какво би станало, ако се премахне незаконния кей на Доган на Росенец

Година след като Регионална дирекция “Национален строителен контрол” - Бургас започва административно производство за према...

Припомняме, че през януари 2023 г. депутатите изненадващо приеха предложението на ДПС концесията на "Лукойл" за пристанищния терминал "Росенец" да бъде прекратена.

Радев за промените в Конституцията

"Дали парламент с ниско доверие и ниска легитимност трябва да променя Конституцията?", попита държавният глава. "В момента има мнозинство, но няма предложение за промяна в Конституцията", каза той по темата за конституционните промени, които готвят ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Президентът за заплахата срещу Тагарев

Радев коментира и заплахата срещу министъра на отбраната Тодор Тагарев, заради която вече има задържан.

"Аз съм против да бъде заплашван с убийство който и да е гражданин",  Когато имаше заплахи към Христо Грозев, държавата се задейства моментално – лично аз и Гълъб Донев", каза президентът.

Решено: Забрана за износ на руски горива. Край на концесията на "Лукойл" в "Росенец"

Народното събрание прие на второ четене законопроекта на ДПС, с който се се спира износът на горива от България, които са произвед...

"Очаквам българското правителство най-сетне да вземе позиция по този случай", коментира той и списъка на "Миротворец". "Трябва да има действие. Всеки български гражданин трябва да бъде защитаван, когато е под заплаха неговият живот и сигурност", заяви Радев.

В списъка попада и Кристиан Вигенин от БСП. Става въпрос за база данни на украинския сайт "Миротворец", където попадат имената на считани за сътрудници на режима на Путин или за прокарващи проруска линия на влияние. Център „Миротворец“ е неправителствена организация, която се занимава с изследване на признаци на престъпления срещу националната сигурност на Украйна, срещу мира, срещу сигурността на световната общност и срещу международния правен ред. Центърът работи с информация и данни от публично достъпни източници, т.е. не със секретна информация.

ОЩЕ: Нинова иска ДАНС да провери черен украински списък, в който попада и депутат от БСП (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика