Дянков: Никъде по света не обичат реформаторите

37553
Дянков: Никъде по света не обичат реформаторите
Снимка: БГНЕС

"Никъде по света не обичат реформаторите. Народът почти винаги е недоволен от реформи. Когато се правят реформи, в началото те се възприемат много трудно. Ако в една страна добре се отнасят към министъра на финансите, значи той е лош министър. В България му казват "популист". Но за 3-4 години успяхме да свършим много. На първо място бих поставил ръста на инвестициите в инфраструктурата на страната. На второ - стабилизирането на бюджета." 

Тава коментира бившият финансов министър и вицепремиер в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков пред "Комсомолская правда". 

Политиката на Дянков и изолацията на ГЕРБ накарали Танчев да напусне партията

Винаги съм изразявал недоволството си от политиката на Симеон Дянков, но се изморих и спрях да викам високо срещу него, а реших да напу...

Пред московското издание той обяснява, че сред драстичните икономии, които е наложил, е нареждането всички министерства да върнат 15% от вече определения им годишен бюджет, а след това - че съкратил с 20% работещите в бюджетната сфера. 

Запитан защо не е останал в България Дянков казва, че три години съпругата му и децата им са живели с него, но после се върнали във Вашингтон, където работи жена му. "Затова си казах - като свърша работа в България, ще се върна обратно."

Той заявява и че не би приел покана да се върне на работа в България като министър. "Беше много интересно да бъда вицепремиер, но не се каня да повтарям този опит в следващото правителство или в което и да е друго. Затова и никога не съм членувал в партии. Политиката не ми е интересна." 

Според Дянков в България "не се получи съвсем преходът от социалистическа икономика". 

Найденов: Цветанов и Дянков бяха 2 лъжици катран в кацата с меда

В кацата с мед имаше две лъжички с катран. Първата е Цветан Цветанов. Българите ще запомнят ГЕРБ с полицейщината и подслушването, която...

Изборът да работи като ректор на Руската икономическа школа в "тесен кабинет, боядисан в казармено зелено и приличащ на канцелария на партиен работник от 80-те години", Дянков обяснява с това, че иска да направи силно икономическо училище в Източна Европа. 

"Тук качеството на студентите е съвсем различно от това в България, Чехия или Полша. За добро разбиране на икономиката и финансите са нужни студенти с дълбоки познания по математика и информационни технологии. В Русия има много такива деца (...), а в България, например, силните випускници напускат страната и отиват в университетите на Германия, Великобритания, Швеция..." 

В същото време той обяснява как е реформирал висшето образование в България като е ликвидирал факултети и институти в БАН, които не предлагали обучение на съвременно равнище. 

Дянков смята, че скоро ще има нова вълна на кризата, защото не е отговорено на основния въпрос защо избухна първата криза. По думите му новата вълна ще засегне страните, зависими от международно банково кредитиране като Индия, Бразилия, ЮАР и няма да засегне страни със собствени капитали като арабските емирства или Русия, където петрол и газ продължават да носят капитали.

Дянков: Отговарях добре за хазната

Намирахме се в много тежка ситуация в Европа, и ако си бяхме позволили популизъм бързо щяхме да стигнем до сриване на българския лев. Т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика