ДКЕВР намали цената на газа с 1,81%

11939
ДКЕВР намали цената на газа с 1,81%
Снимка: БГНЕС

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намали цената на природния газ с 1.81%. Това става ясно от решение на регулатора, което е публикувано на интернет страницата му.

От 1 юли (вторник) пределната цена, по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на клиентите, присъединени към газопреносната мрежа, е в размер на 601,69 лв./1000 кубични метра (64,67 лв./MWh) без акциз и ДДС. Същевременно клиентите, които са са присъединени към газопреносната мрежа ниско налягане, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, ще плащат 609,41 лв./1000 кубични метра (65,50 лв./MWh) без акциз и ДДС.

ДКЕВР: Компенсираме 1 млрд. лв. задължения на НЕК, но токът няма да поскъпне рязко

Ще започнем поетапно да компенсираме задълженията на Националната електрическа компания, но това няма да доведе до резки увеличения в ц...

Намалението на цената на природния газ за третото тримесечие на 2014 г. спрямо второтое в размер на 11,11 лв./1000 кубични метра или 1,81%. Регулгаторът напомня, че "Булгаргаз" предложи цената от 1 юли при продажбата на природен газ от дружеството на крайни снабдители и клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, да остане в досегашния си размер на 612,80 лв./1000 м3 без акциз и ДДС.

Решението на Комисията за намаление на горивото се аргументира с определянето на усреднените стойности на алтернативните горива за предходните девет месеца с включени отчетените котировки за месец септември 2013 г. и изменението на усреднените стойности за текущия ценови период спрямо определените за предходния ценови период. Коригирана е и прогнозната калоричност на природния газ в съответствие с отчетените цени по фактури за предходните месеци.

Цените за топлинна енергия се увеличават от 1 юли средно с 2,6%.

Припомняме ви, че миналата седмица от „Булгаргаз” поискаха задържане на цената на сегашното равнище. Според дружеството ако тя се намали, то компанията ще продава газ под себестойност и няма да може да нагнети хранилището в Чирен за зимата. Нагнетяването при намалена с 2,5% цена спрямо сегашната ще е с 60 – 90 млн. кубични метра по-малко, предупреди газовият доставчик.

ДКЕВР потърси ЕК по договорите с американските ТЕЦ-ове и заради ВЕИ

Дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от т.нар. американски централи - ТЕЦ "AES – 3C Марица Изток 1" и ТЕЦ "Конт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика