ДКЕВР не е виновна за глобата за енергийния пазар от ЕК

9601
ДКЕВР не е виновна за глобата за енергийния пазар от ЕК

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев категорично отхвърли твърденията, че именно подопечната му комисия е виновна за решението на Европейската комисия да иска колосална глоба за страната ни заради забавяне при транспонирането на директивите за енергийния пазар и природния газ в българското законодателство.

"Не считам, че дейността и работата на ДКЕВР може да бъде причина за тази процедура, не мога да го приема, защото не е така", заяви Семерджиев, цитиран от БГНЕС. Семерджиев добави, че не е дискутирал решението на ЕК с икономическия министър Делян Добрев.

Страхотна глоба ни готви ЕК заради енергийния ни пазар

Европейската комисия здраво се прицели в България и след делото за цифровизацията, което заведе срещу нас, Брюксел заведе и второ дело....

Държавната комисия трябва да разработи четири нормативни документа, единият от които вече е изготвен, обясни Семерджиев. Вчера е приключила работата по Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, която разписва изискванията за сертифициране на единния системен оператор (ЕСО) и "Булгартрансгаз" в съответствие с изискванията от европейските директиви. Останалите три документа също са подготвени, но предстои да бъдат разгледани и одобрени от комисията. В рамките на не повече от един месец наредбите ще могат да влязат в сила, убеден е председателят на ДКЕВР.

"Приключили сме работата по най-големия и най-сложния документ", уточни председателят на държавния регулатор. "Ние спазваме сроковете по закон, там сроковете са едногодишни", подчерта Семерджиев.  "Считам, че сме изпълнили всички изисквания на третия либерализационен пакет още с приемането на Закона за енергетиката", добави той.

Припомняме, че преди няколко години Европейският съюз реши, че трябва да има либерализация на енергийния пазар в общността. Това означава производството на енергия и разпределянето ѝ да бъдат разделени и да се извършват от отделни оператори (компании).

Редактор: Ивайло Петров

Направиха атлас на възобновяемата енергия

Международната агенция за възобновяемата енергия (Арена) пусна първия световен атлас за слънчевата и вятърната енергия. Това стана на о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com