ДКЕВР обсъжда въвеждането на "умни" електромери

6827
ДКЕВР обсъжда въвеждането на "умни" електромери

ДКЕВР провежда обществено обсъждане за въвеждане на интелигентни измервателни системи за измерване на електрическа енергия, БГНЕС.

От трите електроразпределителни дружества подчертаха днес, че въвеждането на "умните" електромери ще доведе до допълнително натоварване на крайния битов потребител, тъй като ще повиши цената на мрежовата услуга. От ЧЕЗ обясниха, че ако се поиска въвеждане на интелигентни измервателни системи при 100 % от населението инвестиционните разходи ще достигнат до под един милиарда лева, а за 80 % от населението капиталовите разходи ще достигнат 377 милиона лева. Според тях този тип измервателни системи няма как да бъде въведен до 2015 година.

От ЕВН също имат разчети колко точно ще струва въвеждането на "умните" електромери, но така и не съобщиха днес какво показват сметките им. Основните ползи, които виждаме в смарт система са по-добра информираност на клиентите, възможност за гъвкави цени, свободата на клиента да изисква отчет на измервателните уреди, възможност за избор на доставчик на свободния пазар. Липсата на интелигентни измервателни уреди обаче не е пречка за либерализирането на пазара, подчерта Гочо Чемширов от Управителния съвет на "ЕВН България Разпределение".

"Не бягаме от въвеждането на смарт технологията, но дори в ЕС това е технология, която тепърва се развива", коментира Пламен Стефанов, председател на Управителния съвет на "Енерго-Про Продажби". Според сметките на дружеството, масовото въвеждане на смарт измерването в момента ще натовари мрежовата цена за потребителите с 44%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика