Доклад на комисия, председателствана от ГЕРБ: Трябваше да платим руския газ в рубли

5535
Доклад на комисия, председателствана от ГЕРБ: Трябваше да платим руския газ в рубли
Снимка: БГНЕС

Народното събрание не прие доклада на временната комисия, която се занимаваше със спрения газ от "Газпром" и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз".

В подкрепа на документа, който се оказа пълен с внушения, гласуваха от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и един депутат от БСП. Така решението беше взето с 94 гласа "за", 70 "против" и 48 "въздържал се".

Според комисията, председателствана от ГЕРБ, правителството на Кирил Петков и "Булгаргаз" е трябвало да приемат руския ултиматум за промяна на схемата за плащане на газовите доставки, защото нямало рискове. Припомняме, че подобни тези се лансират както от работодателските организации в страната, така и от БСП, които са част от настоящото управление. Колко може да се разчита на коректност от страна на Русия всеки може да се убеди с игричките по "Северен поток" и ограничаването на руския газ за Италия, след като Eni беше една от първите компании, за които стана ясно, че откриват сметка в рубли.

В заключенията на доклада, който трябва да се чете с едно наум, пише, че осигурените алтернативни доставки от посредници са на значително по-високи от руския газ цени. И още: "Булгаргаз" няма резервирани капацитети на терминалите за втечнен газ нито в Гърция, нито в Турция. Комисията е констатирала, че печалбата на "Булгаргаз" бързо се стопява и се трупат дългове.

"Вие казвате, че ако зависеше от вас бихте платили в рубли. Това мнение се прокрадваше от ГЕРБ. Кажете ми друга държава, която да плаща газа в рубли. Трябва да е ясно кой с какви позиции отива на избори. Това е капан. Вижте какво става със "Северен поток", заяви Мартин Димитров от "Демократична България".

"Аз съм първият човек, който ще ви каже трябва да се отървем от руския газ," контрира председателят на временната комисия Даниел Митов от ГЕРБ. "Има едни държави на север и вариант да изпълняваме договора както са решили - не в рубли, а в долари и междувременно търсим решение за алтернатива. Аз не казвам, че това трябваше да направи България. Казвам, че трябваше решение на МС да се знае какво се прави. Начинът на действие е бил безотговорен", добави той.

"Диверсификацията е правилния път за нас, трябва да търсим алтернативните доставки", каза Йордан Цонев от ДПС.

Стана ясно искането на "Булгаргаз" за цената на газа за август - исканото поскъпване е доста сериозно

54,07% поскъпване на природния газ от месец август е поискал държавният доставчик на газ "Булгаргаз" от КЕВР. Това е станало с официалн...

Теменужка Петкова от ГЕРБ посочи, че "Газпром" е изпратил инструкция, от която става ясно, че никой не очаква "Булгаргаз" да плаща газа в рубли. "Булгаргаз" трябва да плати във валутата, предвидена в договора, а ангажимент на "Газпромбанк" е да превалутира, като това превалутиране се извършва в рамките на два работни дни", добави тя. По думите ѝ всякакви теории за валутни рискове и за някакви други спекулации просто рухват. Петкова коментира, че на практика така сме се диверсифицирали, че пак получаваме руски газ, но с 30 процента по-скъпо. Тя отбеляза, че предишното правителство е махнало посредниците, а настоящото ги е върнало, а за гръцката връзка коментира, че още не е построена и въведена в експлоатация.

"Валутен риск има", каза в отговор Васил Стефанов от "Продължаваме Промяната" и посочи, че точно това казват правните консултанти в правния анализ. "Целият този риск по превода на долари, превалутиране в рубли през Московската борса и захранването на рубловата сметка се носи от "Булгаргаз" изцяло", коментира той." Рискът е свързан със забава, липса на наличие на валута на борсата в Москва, съответно е възможно неизпълнение на плащането, оттам – липса на газ, въпреки че вече сме си платили задълженията по договора", допълни Стефанов.

Цончо Ганев от "Възраждане" го репликира, че няма измамени и риск няма. "Няма плащане в рубли, има плащане в долари, посочи той. Вие загробихте българската енергетика", коментира Ганев. 

Стигна се дотам, че Мартин Димитров трябваше да припомня факта, че държави, които имат валидни договори и са приели новия "модел" на плащане, не получават договорените доставки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика