Домусчиев влиза в топ климатичния клуб на Бил Клинтън

2251
Домусчиев влиза в топ климатичния клуб на Бил Клинтън
Снимка: БГНЕС

Глобалната инициатива на Клинтън (CGI) е водещата програма на Фондация Клинтън, която има за цел да създаде и приложи решения за най-належащите предизвикателства в света, като изменението на климата, справедливостта в здравеопазването и приобщаващото икономическо възстановяване и растежа, пише economic.bg.

Ръководството на организацията с нестопанска цел, създадена от бившия американски президент Бил Клинтън, е повече от звездно. От стартирането на програмата участниците в CGI са поели над 3600 ангажимента, които са подобрили живота на над 435 милиона души в 180 държави. ОЩЕ: Глобалната инициатива на Клинтън се събира в Ню Йорк с българско участие

Инициативата има за цел да обедини хора от всички сфери на живота в обща визия, която може да доведе до резултати за по-светло настояще и бъдеще.

Справянето с тези предизвикателства изисква огромна енергия и лидерски умения, за да вдъхнови промяна. И това са качества, с които президентът Клинтън винаги е бил известен.

През май т.г. той беше в София - първото му посещение в България от 1999 г., когато все още беше действащ президент и първият действащ президент на САЩ, посетил страната. Посещението му беше по покана на Кирил Домусчиев, изпълнителен директор на Хювефарма, българска фармацевтична компания с глобално и доминиращо присъствие в своя бранш. ОЩЕ: Кирил Домусчиев участва в климатичен форум по покана на Клинтън

Президентът Клинтън се срещна със студенти в НДК, където си припомни предишното си посещение преди почти четвърт век. Тогава то беше в контекста на кризата в Косово и водената от САЩ намеса, която разчиташе за успеха си и на българската подкрепа с цел да донесе мир на Балканите.

"Радвам се, че се върнах. Спомням си посещението през 1999 г. Имаше страхотен митинг пред катедралата и трябва да е имало 30 – 40 хиляди души. Беше невероятно. Беше трудно време и фактът, че бях поканен отново тук, ме прави щастлив, защото означава, че върша правилната работа", каза Бил Клинтън на пресконференцията през май.

Но този път посещението на висшия гост нямаше нищо общо с геополитиката. Той ръководи първата конференция на CGI в София – знак за това как времената са се променили – към по-добро. Това е и знак, че днешните български лидери трябва да покажат решителност и да дадат своя принос в решаването на съвременните наболели проблеми, като изменението на климата и ширещото се социално изключване.

Кирил Домусчиев, който беше домакин на президента Клинтън, вече е и един от членовете на Консултативния съвет на CGI, който подпомага работата на програмата по две основни направления. От една страна, 11-те членове на Борда предоставят ценна обратна връзка и прозрения, които оформят целите на програмата на годишна база. От друга страна, предвид силното им влияние в различни сфери на живота и части от света, тези експерти са най-добрите посланици за инициативите на CGI и за увеличаване на усилията и ангажиментите на организацията за пораждане на осезаеми промени. ОЩЕ: Кирил Домусчиев: България и аз имаме голям приятел в лицето на Клинтън

Положителният ефект от подобни усилия е лесен за забелязване – дори на изпълнително ниво. Вдъхновен от мисията на президента Бил Клинтън, Кирил Домусчиев обяви по време на посещението си в София, че създава собствена инициатива, наречена Domuschiev Impact, която ще си партнира тясно с The Clinton Foundation (Фондация Клинтън) в осъществяването на трансформиращи проекти.

Така Domuschiev Impact ще представлява една от най-сериозните инициативи на български предприемач в света на глобалните хуманитарни, социални и екологични действия. Първите ангажименти и дневен ред на новата платформа ще бъдат обявени на 18 – 19 септември, когато ще се проведе годишната среща на Глобалната инициатива на Клинтън в Ню Йорк. ОЩЕ: Бил Клинтън в България: Страната ви заема заслуженото й място в ЕС и НАТО (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com