ДПС в действие: Вземаш пари за тютюн и не произвеждаш

19716
ДПС в действие: Вземаш пари за тютюн и не произвеждаш
Снимка: БГНЕС

Крайно интересно и завъртяно обяснение даде ДПС по скандала с източване на пари чрез субсидии за производство на тютюн.

От 2000 година насам т.нар. субсидии за производство на тютюн се издава по следния начин – земеделският министър издава заповед, след като кметовете по населени места определят квотите за тютюн. Това трае до 2007 година, когато влизаме в ЕС и вече сме част от Общата селскостопанска политика (ОСП). Изискването е да има намаление на производството на тютюн, като в срок от три години ние трябва да влезем в европейските рамки. В периода 2007-2009 година се плащат т.нар. премии – държавни помощи, те са на база произведено количество. И хората няма откъде да знаят, че през 2010 година България ще иска нотификация, за да се броят трите години за нотификация. Тогава земеделски министър е Мирослав Найденов. Кой може да твърди, че някой ще знае какво ще реши г-н Найденов, за да може да направи схема за източване на държавни пари чрез субсидии за отглеждане на тютюн, попита Мелихан Ахмедова, заместник-председател на ПГ на ДПС.

Мехмед Дикме: През 2007 г. ДПС си направи схема за кражба на милиони

За схема, при която се вземат държавни субсидии за отглеждане на тютюн, разказа бившият министър на земеделието Мехмед Дикме. С една го...

На въпрос как така роднини на депутати на ДПС са в списъка за получаване субсидии за отглеждане на тютюн, Ахмедова отвърна, че това било дефект на системата. Престъпление ли е това, че хора, които не произвеждат тютюн, вземат субсидии и защо има хора с договори, след като не произвеждат? На този въпрос Ахмедова обясни, че за да насадиш лехи с тютюн, трябва да имаш договор. Възможно е някоя фирма да е решила да направи нещо, после заради стечение на обстоятелствата да е решила да се откажеш, каза Ахмедова. И призна – на практика договорите се пишат предварително и си е напълно в реда на нещата тези договори да не се изпълнят „поради някакви обстоятелства”.

За финал Ахмедова каза, че Мехмед Дикме прави внушения и няма как да се е знаело какво ще стане през 2010 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика