Държавата е засилила контрола на товарите, свързани с Австрия

5902
Държавата е засилила контрола на товарите, свързани с Австрия
Снимка: iStock

От началото на годината Агенция „Митници“ извършва засилени проверки на всички митнически и гранични пунктове, както и на територията на цялата страна, на стоки и товари, пътуващи от и до Австрия, съобщиха от Министерство на финансите.

Проверките са в изпълнение на ангажимента за засилен контрол по сухопътните граници, поет от България и Румъния към Австрия в подписания Анекс към решението за присъединяване на двете страни към Шенген.

Съобщението от финансовото министерство идва на фона на оплакването на превозвачи, че камионите им са били блокирани на границата заради Австрия. ОЩЕ: Превозвачи искат среща с Асен Ваилев заради блокираните камиони

Над 7000 проверки за 10 дни

За първите шест дни на годината са извършени общо над 7200 проверки на различни видове превозни средства, включително транзитно преминаващи през страната. Използват се всички методи за митнически контрол – физическа проверка, сканиране с рентгенови системи, документален контрол. Проверяват се както превозваните стоки, така и кабините на товарните автомобили, леки, лекотоварни автомобили и автобуси.

Какво са установили проверките?

В рамките на проверките за първите шест дни на годината, в нарушение на митническото и акцизното законодателство са установени близо 120 000 къса цигари и 5,5 кг. тютюн, над 340 литра алкохол, 800 литра моторни масла, 1500 кг прах за пране, 5429 електрически инструменти, 10 500 детски играчки и 110 парфюмерийни продукта. Всички изброени стоки са задържани при опит за внос в страната или при транзитни превози към Западна Европа. ОЩЕ: Произвеждаме над 10% от фалшивия алкохол, хванат по границите на ЕС

Засилени проверки се извършват и на излизащите от страната превозни средства. При контролните действия са установени общо над 61 000 артикула - електронни наргилета, пълнители за електронни наргилета, ветеринарни лекарства и очила. Стоките са пътували от Австрия към Турция, но не са били надлежно декларирани. 

При съвместна проверка с „Гранична полиция“ в района на ГКПП Ферибот Видин в микробус с българска регистрация са установени и шест лица – сирийски граждани, пътуващи в специално изграден тайник. По предварителни данни лицата са превозвани в посока Австрия.

Контрол и вътре в страната

Продължава и засиленият контрол по пътната мрежа на страната, съвместно с МВР и други компетентни органи. Проверките по границите ще продължат по всички ГКПП до сухопътното ни присъединяване на страната ни към Шенген, след което контролът ще остане само на външните граници на ЕС към Турция и Сърбия.ОЩЕ: Откриха над 70 000 евро, скрити в чували с картофи

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика