ЕИБ увеличава финансирането за зелена енергия

872
ЕИБ увеличава финансирането за зелена енергия
Снимка: iStock/Guliver

Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще увеличи финансирането за чиста енергия и зелени продукти и технологии, съобщи "Румъния Джърнал", предава БГНЕС. Пакетът е одобрен днес и ще има значителен принос към целите, очертани в индустриалния план на Европейската комисия за Зелената сделка за нулеви емисии - Net-Zero Age. 

Решението за набиране на средствата беше взето на срещата на ЕИБ през юли в Люксембург. То е в съответствие с REPowerEU - планът, предназначен да сложи край на зависимостта на Европа от вноса на изкопаеми горива. Това идва в допълнение към вече съществуващата подкрепа за чисти инвестиции и представлява 50% увеличение в сравнение с първоначалния пакет от 30 милиарда евро, обявен през октомври 2022 г. ОЩЕ: Подписахме споразумение със Световната банка за геотермална енергия

Обхватът на допустимите сектори също беше разширен, за да се насърчи финансирането за производство в ЕС в най-съвременните стратегически net-zero технологии и добива, преработката и рециклирането на критични суровини.

Тези средства ще бъдат разгърнати до 2027 г. и се очаква да мобилизират повече от 150 милиарда евро инвестиции за целевите сектори.

„Разгръщаме пълния набор от наличната си финансова мощ, за да подкрепим индустриалната конкурентоспособност на Европа, производството и внедряването на критични технологии, които ще ни доведат до бърз и справедлив преход към въглеродна неутралност“, каза президентът на ЕИБ Вернер Хойер.

Засегнатите сектори са слънчеви фотоволтаични и слънчеви топлинни технологии, вятърна енергия на сушата и в морето, батерии и съхранение, термопомпи и геотермални технологии, електролизатори и горивни клетки, устойчив биогаз, улавяне и съхранение на въглерод и мрежови технологии. Допустими са и предприятия за добив, рафиниране и рециклиране на свързани материали. ОЩЕ: ЕИБ отпусна 50 млн. евро за нов зърнен терминал на пристанище Варна

Бяха одобрени и 10 млрд. евро заеми. Одобренията включват ново вятърно и слънчево производство в Испания и Австрия, надстройки на мрежата в Италия и производство на акумулаторни клетки за електрически превозни средства Gigafactory във Франция. Също така беше одобрен и всеобхватен пакет от 400 милиона евро за подпомагане на засегнатите от земетресението региони на Турция, насочен към възстановяване на инфраструктурата за питейна вода, пречистване на отпадъчни и дъждовни води и основни услуги, както и финансиране за нов междусистемен електропровод между Еквадор и Перу. Планът включва рационализирано финансиране за по-малки проекти за чиста енергия и зелен преход в Африка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Станаха ясни международните лектори на ФАРА'24

КЕВР подхвана "Топлофикация София" заради нарушения на Закона за енергетиката

Над 500 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации

Поскъпването на тока за бита няма да е с 30%, увери енергийният министър

"Булгаргаз" ще съди "Газпром" за стотици милиони заради едностранното спиране на доставките

Всеки трети служител би напуснал, ако не получи увеличение на заплатата скоро

Служебното правителство ускорява проектите за АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор

Предварително онлайн одобрение на ипотечен кредит е новата дигитална услуга на ОББ

България е втора по понижение на парниковите емисии в ЕС

ЕК с нова икономическа прогноза за България: Близо ли сме до еврозоната?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com