ЕК иска преглед на лицензите на ТЕЦ-овете, държавата е плътно зад тях

4233
ЕК иска преглед на лицензите на ТЕЦ-овете, държавата е плътно зад тях
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия поиска преглед на лицензите на горивните инсталации с мощност от над 50 мегавата. Това съобщиха от Брюксел, като напомниха, че от днес (31 юли) започват да действат по-строги екологични изисквания за замърсяващите горивни инсталации в ЕС като българските ТЕЦ-ове.

Това означава, че до 4 години всяка страна е задължена да преразгледа лицензите на централите с големи горивни инсталации. До средата на 2012-а всяка топлоелектрическа централа на въглища трябва да понижи значително емисиите си на серен диоксид, азотен оксид, живак и прахови частици.

Борисов за бъдещето на ТЕЦ-овете: Трябва да чистим въздуха и да мислим за алтернатива

Ще опитаме да повлияем в Брюксел, в Европейската комисия, по тази тема. Рано или късно обаче това, което излиза във въздуха от ТЕЦ-овет...

Европейската комисия изнася и данни, според които големите горивни инсталации са източник на 46% от замърсяването със серен диоксид, 18% от азотните оксиди, 4% от фините прахови частици и 39% от емисиите на живак в ЕС.  

Припомняме, че българското правителство вече обяви, че ще иска от Брюксел отсрочка за покриване на новите екологични прагове от въглищната енергийна индустрия.

По-рано днес стана ясно и че координационно звено в Министерството на енергетиката ще помага на операторите на големите горивни инсталации да убедят Европейската комисия да направи изключение за тях от по-строгите изисквания за парниковите газове.

Пресцентърът на ведомството съобщи, че по заповед на енергийния министър Теменужка Петкова е сформирано звеното със задача да координира действията по изготвяне на технико-икономически анализи от и обсъждане на конкретни мерки във връзка с предвидената възможност за дерогация от изискванията на Европейския парламент.

Ток няма да има - защото няма държавнически мозък

Трябва да има консенсус и единна позиция за бъдещето на българската енергетика. Това обявиха всички партии в парламента, след дебат за ...

Приетите на 28 април 2017 г. нови правила изискват прилагането на най-добри налични техники при големите горивни инсталации, които въвеждат по-строги стойности за емисионни нива на вредни вещества в атмосферата (серен диоксид, азотни оксиди, живак). България и още седем държави гласуваха против документа, припомня пресцентърът.

Сега българските топлоелектрически централи трябва да изготвят необходимата документация и да кандидатстват за получаване на дерогация за възможно най-дълъг период.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика