ЕК проверява доставка за 1,2 млрд. лв. на 20 нови влака за БДЖ

5249
ЕК проверява доставка за 1,2 млрд. лв. на 20 нови влака за БДЖ
Снимка: ПЦ на БДЖ

Обявената от Европейската комисия задълбочена проверка на участниците в обществената поръчка за доставка на подвижен жп състав се извършва въз основа на документи, изпратени от Министерството на транспорта и съобщенията. Тези действия са в изпълнение на Регламент (ЕС) 2022/2560 на Европейския парламент и на Съвета от 14 декември 2022 година относно чуждестранните субсидии, които нарушават вътрешния пазар. Това съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

Предметът на поръчката

Още: С бюджет за 1,1 млрд. лв.: Пуснаха трета поръчка за 35 електрически мотриси

Обществената поръчка с предмет „Доставка на 20 броя едноетажни нулевоемисионни електрически влака тип „push-pull“ за 200 км/ч, с капацитет от минимум 300 седящи места, поддръжка за срок от 15 години и обучение на персонал“ е с прогнозна стойност 1 200 483 000 лв. без ДДС и с оглед на това попада в обхвата на Регламента. Той предвижда проверка при обществени поръчки с прогнозна стойност над 250 млн. евро.

Участниците са уведомени

Още: БДЖ сменя 40-годишни вагони с нови от Германия (СНИМКИ)

Участниците са били уведомени от страна на МТС, че към офертата си за участие в процедурата трябва да представят уведомление за чуждестранна финансова помощ или декларация за отсъствие на чуждестранна финансова помощ (в зависимост от това кое е приложимо). И двамата участници в хода на процедурата са подали посочените документи, които Министерството е предоставило на Европейската комисия за разглеждане и становище.

Ще бъде съобразено с проверката на ЕК

Още: Изграждат първата жп магистрала у нас, тpябвa дa e гoтoвa дo 2027 г.

Министерството на транспорта и съобщенията до момента е изпълнило всички законови процедури за този тип обществена поръчка (договаряне без предварително обявление) и всички последващи действия ще бъдат съобразени с резултатите от задълбочената проверка и решението на Европейската комисия.

Какво проверява комисията

Припомняме, че Европейската комисия, цитирана от БТА, съобщи вчера, че започва първото си задълбочено разследване по съмнения за нарушаване на правилата за чуждестранните субсидии в ЕС. Проверката касае обществена поръчка на Министерството на транспорта и съобщенията в България за доставка на влакове.

Уточнява се, че комисията е получила данни от китайско държавно дружество (CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co., Ltd., дъщерно на CRRC Corporation), което е изпълнило задълженията си да докладва сделки на висока стойност. Обществената поръчка предвижда доставка и поддръжка на влаковете, както и обучение за българските служители.

Още: КЗК отново спря поръчките за нови влакове

Правилата за чужди субсидии

Според европейските правила за чуждестранните субсидии дружествата са длъжни да съобщават за участие в търгове за обществени поръчки в ЕС, когато прогнозната стойност на договора надвишава 250 милиона евро и когато дружеството е получило поне 4 милиона евро чуждестранно финансиране от поне една държава извън ЕС в последните три години, пояснява ЕК.

Изкривява ли се вътрешния пазар на ЕС

След предварителния преглед на полученото уведомление комисията е преценила да започне задълбочена проверка, защото открива признаци, че китайското дружество е получило чуждестранна субсидия, която изкривява вътрешния европейски пазар. Комисията трябваше да прецени дали чуждестранното финансово участие представлява субсидия, която пряко или непряко предоставя полза за дружеството, и дали това позволява на дружеството да представи неоправдано изгодна оферта, се посочва в съобщението.

Още: Купуваме нови влакове от Германия?

Загуба за други фирми

При проверката ЕК допълнително ще оцени предполагаемите чуждестранни субсидии и ще получи цялата необходима информация, за да установи дали те може да са позволили на китайското дружество да представи неоправдано изгодна оферта при участие в търг. Подобна оферта може да доведе до загуба от страна на други фирми, участващи в процедурата за обществената поръчка, отбелязва ЕК.

ЕК може ще забрани поръчката

След приключване на проверката комисията може да приеме ангажименти, поети от дружеството, ако те напълно и ефективно преодоляват пазарното изкривяване; да забрани възлагането на поръчката, или да не прави възражение. Комисията разполага със 110 работни дни - до 2 юли, за да вземе окончателно решение. Предприемането на проверката не предрешава резултата от разследването, пише в съобщението.

Допълва се, че въпросното китайско дружество е най-големият производител на влакове в света по отношение на приходите. 

Предистория на проблема

През последните години чуждестранните субсидии изглежда са изкривили вътрешния пазар на ЕС, включително като предоставят несправедливо предимство за придобиване на дружества или за печелене на обществени поръчки, в ущърб на лоялната конкуренция, се посочва в съобщението. ЕК добавя, че предприетата днес проверка показва решимостта й да запази целостта на вътрешния пазар, така че получателите на чуждестранни субсидии да не могат да се възползват от несправедливо предимство за печелене на обществени поръчки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика