"Екопак България" рециклира над 100 000 тона отпадъци

4693
"Екопак България" рециклира над 100 000 тона отпадъци
Снимка: Екопак България

"Екопак България" събра и рециклира 100 959 т отпадъци от опаковки през 2018 г. Това е 60,69% от декларираните от производителите количества опаковки на българския пазар при поставена от МОСВ цел 60%. Това стана ясно по време на отчета на „Екопак България“ за предходната година. Компанията запазва лидерската си позиция с 42% пазарен дял.

1189 компании, членуващи в организацията, са декларирали, че през 2018 г. са пуснали на българския пазар 166 371 т опаковки. От тях "Екопак" е събрала разделно и предала за рециклиране 100 959 тона отпадъци от опаковки. От тях 46 667 т са били хартия и картон, 24 103 тона стъкло, 18 003 тона пластмаса, 5064 тона метал и 7079 тона дървесина. Всички тези материали са влезли в производството за повторна употреба.

Компанията е поставила и управлява над 15 700 контейнера в 83 български общини, покривайки над 2.5 млн. души в България.

"За последните 5 години организацията отчита среден ръст на година от 5% на събраните и рециклирани отпадъци от опаковки", съобщи изпълнителният директор на "Екопак България" Тодор Бургуджиев.

Според него едно от най-големите предизвикателства пред организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки е събирането и рециклирането на алуминиевите опаковки. До момента конкретна цел за алуминия не е поставяна, а има обща цел за рециклиране на отпадъци от метални опаковки. Според пакета "Кръгова икономика" целта е до 2030 г. страните-членки да събират и рециклират 60% от този вид опаковки.

Над 240 деца се научиха да събират разделно отпадъци в Ботевград

Над 240 деца от всички детски градини в Ботевград пяха, танцуваха и се забавляваха на откритата сцена в парка, заедно с приказните геро...

Европейската стратегия за опазване на планетата поставя много високи цели и за рециклиране на останалите видове опаковки.

"През следващите години са нужни сериозни инвестиции за изпълнение на целите, както реализацията на нови проекти за осигуряване на по-големи количества отпадъци за рециклиране. Такъв пилотен проект "Екопак България" започна тази година - отпадъците от ХОРЕКА и търговски обекти в избрани общини събираме и извозваме за наша сметка", съобщи Бургуджиев.

Темата за отговорността на всеки жител на планетата за нейното опазване става все по-актуална. От основаването си преди 15 години до днес "Екопак България" приема за своя мисия екологичното възпитание от най-ранна детска възраст.

Един от проектите за осъществяване на тази мисия е създаването на платформата "Рециклиращо училище. Учители за чиста природа" и разработването на безплатни методически указания и помагала за провеждане на еко час на класа от 1 до 12 -и клас. За 2018 г. към нея са се присъединили 178 учители от 107 училища в цялата страна", съобщава Мариана Петкова, мениджър "Връзки с обществеността и комуникации".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика