Експерт: Предлаганите промени в КСО ще разколебаят хората, осигуряващи се на реални доходи

1575
Експерт: Предлаганите промени в КСО ще разколебаят хората, осигуряващи се на реални доходи
Снимка: iStock

Българският пенсионен модел трябва да се диверсифицира, а не да се стеснява. Това е мнението на финансовия консултант Румен Гълъбинов.

Според него промените, които се предлагат сега в Кодекса за социално осигуряване (КСО) от финансовото министерство, лишават всички пенсионноосигурени лица, родени 1959 г., от правото на избор как да управляват средствата си след пенсиониране.

Петкова: Промените в КСО не позволяват на хората сами да се разпореждат с партидите си

Промените в закона са изготвени без знанието на бранша, без предварителни обсъждания. Вариациите в тълкуванията са много. Не е вярно, ч...

"Те ще бъдат насочени в един общ фонд, защото държавата гарантира, че на всеки ще му бъде изплащана тази втора пенсия, обаче без право на онаследяване. Този момент не е маловажен, тъй като държавата упражнява правото си на последен гарант по тези плащания, но от друга страна - държавата ни лишава от права, които сме имали досега", каза експертът пред БНР.

С тези предложения ще се разколебаят хората, които се осигуряват на реалните си доходи, смята Гълъбинов.

Той коментира и твърденията на финансовия министър Владислав Горанов. В интервю за "Труд" Горанов заявява, че е гневен на пенсионноосигурителните дружества заради ниска прозрачност и заради това, че нямат създадени технически резерви, които да гарантират изплащането на пожизнени пенсии.

Такива технически резерви трябва да бъдат формирани по действащия Кодекс и не ми е известно да са ги формирали, казва в интервюто Горанов.

ДСБ се съмнява, че Горанов със закон иска "да понижи цената на най-голямото пенсионно дружество"

Ако се приемат промените в КСО, предложени от финансовия министър Владислав Горанов, това ще е може би най-голямата кражба, която ще се...

Румен Гълъбинов обясни, че пенсионноосигурителните дружества и фондовете, които те управляват, се регулират от Комисията за финансов надзор (КФН). Всички въпроси с технически резерви, актюерски задължения и капитал се следи от КФН.

"Тъй като тази година се провеждат стрес тестове в банките, през втората половина на годината такива предстоят да се проведат в пенсионните осигурителни дружества и фондове и застрахователните дружества всички трябва да се запитат, защо въпросите за резервите и капитала на пенсионните дружества се повдига преди началото на стрес тестовете, а не да се изчакат тестовете и оценката на активите и тогава да се правят изводи, заяви Гълъбинов.

По думите му КФН е органът, който отговаря за стриктното изпълнение на стрес тестовете и оценката на активите. "Там е съсредоточена основно работата по установяването на финансовото и икономическото състояние на пенсионния и на застрахователния секто", каза финансовият консултант.

Румен Гълъбинов е категоричен, че пенсионна реформа трябва да има, но за да е успешна и правилна, е необходимо да се наблюдават непрекъснато демографията и доходите на хората.

Пенсионните фондове масово обжалват прехвърлянето на осигуровките само в НОИ

Почти половината от частните пенсионни дружества в България решиха да обжалват Наредбата за реда, по който парите за втора пенсия се пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика