Енергийната панацея "износ на ток" - а дано, ама надали

53028
Енергийната панацея "износ на ток" - а дано, ама надали
Снимка: БГНЕС

Прословутата мярка за намаляване на таксата за пренос за износителите на ток от България, която беше сочена като панацея за оздравяването на енергетиката от управляващите, начело с енергийния министър Драгомир Стойнев и червения депутат Явор Куюмджиев, всъщност не помага особено за увеличение на приходите.

В средата на 2012 година към таксата за пренос на ток, която НЕК събира, се прибавят и добавките за зелена енергия, когенерация и невъзстановяеми разходи. Със промените в Закона за енергетиката от август миналата година де факто таксата е понижена девет пъти, когато тези добавки отпадат от таксата за пренос – от 34 лева на 4,15 лева. Всъщност 4,15 лева е самата такса, без добавките. Добавките към такса пренос бяха въведени, за да се набавят средствата, необходими за изплащане на преференциалните цени на производителите на енергия от възобновяеми източници (зелена добавка), топлофикациите и заводските централи (кафява добавка), както и невъзобновяемите разходи, произтичащи от плащанията по дългосрочните договори на НЕК с ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3". С тях обаче цената за пренос на енергия стана 34 лв. и това я направи непродаваема в чужбина. След направените промени в Закона за енергетиката тези своеобразни добавки всъщност остават, но вече се преместват в цената за електроенергия, а не в нейния пренос. Затова и таксата за пренос е 4,15 лева.

Кашата в енергетиката само Господ може да я разбере и оправи

Енергийният бушон скърца и пращи, готви се да гърми. За експертите, специалистите и хората, следящи бранша по-изкъсо, това не е никаква...

Според официалната статистика на НСИ през последното тримесечие на 2013 година износът на ток е в размер на 221,2 млн. лева, докато за същия период на 2012 година е 200,7 млн. лева т.е. изглежда, че премахването на таксата може и да е помогнало. Интересното е обаче, че през последното тримесечие на 2011 година приходите от износ на електроенергия от България са 235,7 млн. лева. По-малките приходи в края на миналата година спрямо края на 2011 година са факт, въпреки че има ръст от 7,9% в износа на ток за периода октомври – декември 2013 година спрямо октомври – декември 2011 година, сочат данните. Общо приходите от износ на ток през 2011 година са 871 782 326 лева, а през 2013 – 667 122 163 лева.

Друг интересен факт е, че България през миналата година има повече инсталирани мощности, отколкото през 2011 година.

Изводът от цялата тази статистика е, че изнасяме повече, но по-евтино, защото съседните страни вече имат все по-малко търсене. А управляващите говорят за нов блок на АЕЦ „Козлодуй” и за АЕЦ „Белене”, каза пред Actualno.com експертът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков.

Какви са мерките, които Стайков предлага за бързо стабилизиране на енергетиката, както и какви трябва да са дългосрочните решения в сектора - научете в Expert.bg.

БСП: ЕРП-тата лъжат. ГЕРБ: Резерви няма, дълговете растат

Ако имаш да получаваш някакви задължения, не можеш да си ги прихващаш на база твои такива. Трябва да се спазва Закона за енергетиката &...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика