Фирми напират за държавни заплати

5749
Фирми напират за държавни заплати

Фирми започнаха битката за 9000 служители, чиито заплати ще се плащат от държавата. Небивал интерес сред бизнеса и общините предизвика новата схема "Подкрепа за заетост" по европрограма "Развитие на човешките ресурси", предаде Стандарт нюз.

Само за месец бюрата по труда бяха затрупани от заявки за разкриване на работни места, субсидирани по схемата. Те са с 2133 повече от планираните 9000. Вече са назначени 5000 безработни в цялата страна, като с предимство при разглеждането на заявките са били тези в общини, пострадали от природни бедствия. Въпреки надхвърления лимит продължаваме да приемаме заявки, съобщиха от Агенцията по заетостта. Ако интересът все още е толкова силен, ще търсим допълнителен финансов ресурс, казаха оттам.

Схемата е много атрактивна, защото на практика работодателите наемат хора от 6 до 12 месеца без никакви разходи за труд. Субсидията покрива минималния осигурителен доход за съответната професия и сектор и всички осигуровки, които трябва да плаща работодателят. Плаща се по половин минимална заплата и на наставниците, ангажирани да обучават новоназначените. Ако работодател е общината, заплащането е 380 лв. на месец. Освен това за включване в схемата не се изисква работодателите да пишат проекти, достатъчно е да подадат само заявки в бюрата по труда. Бюджетът на схемата е 80 млн. лв.

Редактор: Яна Баярова

758 лева е вече средната работна заплата

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2012 г. се увеличават с 47.5 хил., или с 2.3% спрямо края на март 2...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика