Френските фирми трудно намират квалифицирани работници в България

2032
Френските фирми трудно намират квалифицирани работници в България
Снимка: Pixabay / jacqueline macou

Повече от половината френски фирми в България (56%) срещат трудности, като на челно място спонтанно посочват липсата на квалифицирана работна ръка. Това става ясно от проучване на бизнес средата в България, проведено чрез онлайн анкета, в периода между 5 октомври и 15 декември 2023 г. В него участваха представители на 72 компании,  членове на Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК).

Още: Недостиг на работна ръка притиска най-голямата икономика в Европа

Другите трудности за френските фирми са свързани с бюрокрацията, несигурната регулаторна рамка и неефективността на административните услуги в България. Корупцията, която в предходни периоди е била посочвана по-често като трудност, се споменава по-рядко в тази вълна, от едва 13% от участвалите фирми.

Политическа нестабилност

Но тази година за пръв път се споменават трудности като политическа нестабилност (23%), увеличаващата се стойност на труда (13%) и ограничената или липсваща дигитализация на някои услуги.

Проучването е проведено сред членовете на ФБТИК и съвместно разработено с изследователска агенция „Ипсос“, като част от проекта „Бяла книга за България“ на ФБТИК и Съветниците по външна търговия на Франция в България.

Като цяло данните показват положителна оценка на България като инвестиционна дестинация. Разглеждайки икономическата ситуация в страната към момента, половината от отговорилите смятат, че тя е задоволителна. Висок е делът на тези, които я определят като добра (3 от всеки 10 фирми). Отвъд оценката на настоящата ситуация, компаниите членуващи в Камарата имаха възможността да споделят какви са очакванията им за годината, като почти половината смятат, че ситуацията ще остане стабилна. Мнозинството от останалите са оптимистично  настроени – една трета смятат ще ситуацията ще се подобри.

Подобно на мнението през 2019 г. почти 7 от 10 представители на запитаните компании -членове на Камарата отговарят, че със сигурност или по-скоро биха инвестирали в новонает персонал. Една пета от компаниите имат намерение да запазят настоящата численост на персонала. Намеренията за инвестиции в обучението на персонала са ясно изразени - 81% от отговорилите възнамеряват да инвестират в обучителни програми за служителите на фона на едва 15%, които по-скоро или със сигурност не планират подобна инвестиции. По отношение на плановете на компаниите за инвестиции в сгради, машини, оборудване и съоръжения, резултатите са относително балансирани, все пак с превес на тези, които смятат да инвестират (3%).

Приемане на еврото

Запитани за очакваното влияние от въвеждането на еврото върху българската икономика, отговорилите стават по-позитивно настроени с времето. Половината са много или по-скоро позитивно настроени и вече едва една четвърт е делът на скептиците.

Още: Европейската комисия предупреди за сериозни предизвикателства пред българската икономика

Анкетираните имаха възможност да дадат свободен отговор на въпроса за цялостното мнение и оценка по отношение на инвестицията им в България. Преобладаващата оценка за инвестицията в България е, че тя е печеливша към момента. На челно място се споменават и добри впечатления от професионалните умения на българите. Една трета споделят, че компаниите им е постигнала целта си по отношение на присъствие на местния пазар. На шесто място се появява отново бюрокрацията като трудност при правенето на бизнес в България.

Като цяло добрите впечатления кореспондират и с високата степен на припокриване на очакванията на френските фирми. Почти 9 от 10 от тях смятат, че проектите им за България са в синхрон с очакванията. Също, близо половината от запитаните са съгласни с твърдението, че България предлага благоприятни условия за създаване на регионален офис на Балканите. Плюсовете на страната ни за това са членството ни в Евросъюза, добрата квалификация на служители и благоприятното геополитическо разположение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика