Френско-турският консорциум предлага най-много за летище "София"

4361
Френско-турският консорциум предлага най-много за летище "София"
Снимка: Пресцентър МВР

Френско-турският консорциум "Ей Ти Би" (ATB) поведе в надпреварата за концесията на летище "София", след като даде най-високо концесионно плащане от 32.8 млн. евро годишно и втори по размер инвестиции от 903 млн. евро.

Така погледнато битката изглежда решена в тяхна полза, но транспортният министър Росен Желязков призова да не се прибързва, пише Mediapool.

Всички кандидати за концесията на Летище София са допуснати до участие в процедурата

И петте кандидати за концесионирането на летище "София" бяха допуснати до продължаване на участието си в процедурата. Това съобщи предс...

Британско-китайският консорциум "Витоша" е първи по размер на инвестиции от над 1 млрд. евро за срок от 35 години, но концесионното му плащане е най-ниско – 19.94 млн. евро.

Втората най-висока концесионна такса е на оператора на летището в Копенхаген – 26 млн. евро, но в обвързващото предложение нямаше посочен размер на инвестициите, които трябва да са най-малко 600 млн. евро.

Предложенията на останалите кандидати за концесионната такса са на консорциума "СофКънект" от 24.5 млн. евро годишно и на българската "Фрапорт", зад която стои "Химимпорт", от 21 млн. евро.

Всички предложения надхвърлят значително търсеното от държавата минимално концесионно възнаграждение от 7.5 млн. евро годишно, което означава, че ако процедурата бъде приключена успешно, държавната ще прибира десет пъти повече пари, отколкото в момента. "Летище София" приключи 2018 г. с печалба от 6.42 млн. евро, като в държавния бюджет влиза половината от нея, което повдига въпроси доколко ефективното се управлява аеропортът.

Йончева попита: Заради турски интереси ли промениха Закона за концесиите?

"Предопределен ли е изборът на концесионера на "Летище София"  и има ли замесени турски интереси?" Това попита говорителят на на Б...

Това стана ясно при отварянето на обвързващите предложения на всичките петима кандидати. За първи път в най-новата ни история след 1990 г. безпрецедентно те бяха отворени и изчетени публично пред медиите, а заседанието се излъчваше и пряко по интернет.

Общото между офертите на петимата кандидати е, че всички гарантират авансовото плащане от 550 млн. лв. без ДДС, както и развитието на летището с увеличаване на пътниците, разширяване на терминал 2, изграждането на нов терминал 3 и нови места за паркиране. Разликите им са в концесионното плащане, обещаваните инвестиции за срока на концесията от 35 годинии размера на летищните такси.

Концесионното плащане носи до 55 точки от общата максимална оценка от 100 точки. Именно по тази причина стана ясно, че обвързващото предложение на консорциума АТБ между френската "Еърпортс Де Пари" и турската "ТАВ Хавалиманларъ Холдинг" (ATB) повежда в надпреварата. Тяхната оферта предвижда плащане на най-малко 32.8 млн. евро годишно концесионно възнаграждение и инвестиции от 903 млн. евро през следващите 35 години.

"Концесионните предложения показват сериозен ангажимент за превръщане на летище "София" в авиационен хъб. Призовавам да не се спекулира с предположенията за класиране на кандидатите, защото освен ценовата оферта, която носи 55 точки има и техническа оценка на предложението, която дава още 45 точки. Тя е свързана с бизнес плана и ангажимента за развитието на летището", каза Росен Желязков след отварянето на офертите.

Самолет кацна аварийно на летище "София"

Самолет на нискотарифна компания кацна аварийно на пистата на летище София, съобщи bTV. По информацията на МВР причината е, че самолет...

Амбицията на българското правителство е до края на годината да има подписан договор. Това може да се случи в този срок, ако няма обжалване на процедурата и класираният на първо място участник плати предвидения аванс от 550 млн. лв. без ДДС, който ще отиде за погасяване на задълженията на БДЖ към държавата. Едва след това концесията ще влезе в сила, разясни процедурата транспортният министър. Той не се ангажира със срок за приключването ѝ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика