Всички кандидати за концесията на Летище София са допуснати до участие в процедурата

2933
Всички кандидати за концесията на Летище София са допуснати до участие в процедурата
Снимка: БГНЕС

И петте кандидати за концесионирането на летище "София" бяха допуснати до продължаване на участието си в процедурата. Това съобщи председателят на Комисията по концесионирането на летището заместник министър Велик Занчев.

Днес бяха отворени офертите за концесия на Летище София.

Отварят офертите за концесията на летище София

Министерството на транспорта официално отваря офертите на петимата кандидати за концесията на Летище София, предаде БГНЕС. Преди месец ...

Кандидатите са Консорицум "Витоша", Консорциум "Софткънект", "ЦЦБ София Еърпорт", Консорциум между "Еърпорт Де Пари" ЕС и ЕЙ и ТАВ Хавалинманларъ Холдинг" А. Ш. и "Фрапорт България".

Това е първата напълно електронно провеждана процедура. Всички документи на кандидатите са на електронен носител. На хартия са само обвързващите оферти на кандидатите. След отварянето на предложенията на кандидатите ще започне процедурата по оценяването им от комисията, каза още Росен Желязков.

"Годишните концесионни възнаграждения, които не могат да бъдат по-малко от 15 000 000 без ДДС на година или сумата, която е по-голяма, другият репер е 10% всички приходи от дейността на летището.

Като предмет за преценяване за развитието на летището ще бъдат и инвестициите, които следва да бъдат направени. Те не могат да бъдат по-малко от 600 милиона, като до десетата година трябва да бъде изграден нов терминал, както и новата писта."

На 11 април бяха подадени заявления от 5-ма кандидати за участие в концесионната процедура за летище "София". Комисията ще отвори офертите по реда на тяхното подаване. Спечелилият в процедурата ще стане известен не по-рано от месец.

Петима са кандидатите за концесионер на Летище "София"

Днес, 11 април, бяха отворени заявленията за участие в процедурата за определяне на концесионер и възлагане на концесия за строителство...

Условията

Конкурсът за концесията стартира през 2016 година, беше отлаган и удължаван няколко пъти - още от времето, когато вторият кабинет на Борисов подаде оставка. Впоследствие конкурсът беше замразен, а в началото на този кабинет беше заявено, че отново ще се търси частен инвеститор.

Условията на концесията предвиждат аерогарата да бъде отдадена за 35 години. Бъдещият собственик ще има ангажимент да изгради трети терминал през първите 10 години от избирането му. Също така неговите общи инвестиции трябва да бъдат минимум 600 милиона евро. Възнагражденията, които ще получава държавата всяка една година от срока на концесията, трябва да бъдат в размер на не по-малко от 15 милиона лева без ДДС или 10% от общия размер на общите приходи от всички дейности.

Опозиционен глас

БСП категорично се противопостави на условията в конкурса. Партията изпрати сигнал до Европейската комисия, според който се оказва държавна помощ на бъдещия концесионер. Като пример в документацията се посочва, че отчуждаването на терени ще се извършва за сметка на държавата, а разходите ще се приспадат като инвестиция по договора.

Йончева попита: Заради турски интереси ли промениха Закона за концесиите?

"Предопределен ли е изборът на концесионера на "Летище София"  и има ли замесени турски интереси?" Това попита говорителят на на Б...

От години срещу намеренията на държавата да налее над 200 млн. лева възразяват и служители на летището. Работещите с протести заявиха, че недоумяват защо трябва да се съсипе едно печелившо предприятие за сметка на друго.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика